Keniaanse telers betalen prijs voor gebruik Europese chemicaliën

Telers in Kenia maken zich al jaren zorgen over het feit dat hun producten niet geaccepteerd worden op de Europese markt. Ze hebben hier een goede reden voor want Keniaanse verse AGF krijgt in sommige gevallen geen toegang tot Europa omdat het teveel residuen bevat.

De kwaliteit van verse AGF en bloemen uit Kenia wordt dan ook streng in de gaten gehouden door de EU. De keerzijde van dit verhaal is echter dat de meeste chemicaliën waar het hier om draait in Europa worden geproduceerd. 

Uit een onlangs verschenen rapport blijkt dat meer dan 100 gewasbeschermingsmiddelen die in Kenia worden verkocht schadelijke stoffen bevatten die in Europa verboden zijn. Het leeuwendeel van deze producten wordt door Europese bedrijven vervaardigd maar mogen daar niet op de markt worden gebracht. De producten zijn dan ook uitsluitend bestemd voor de export. 

"In totaal hebben 155 bedrijven 966 producten in Kenia geregistreerd, de meeste hiervan zijn uit Europa afkomstig. Dit betekent dat Europa, en niet China, zoals vaak wordt gedacht, de markt voor gewasbeschermingsmiddelen domineert," stelt het rapport. 

Het Route to Food Initiative (RTFI), een NGO, gaf opdracht tot het rapport getiteld 'Pesticides in Kenya: Why our Health, Environment and Food Security are at Stake'. In het rapport wordt opgeroepen tot een verbod van deze chemische middelen. 

"Minimaal 32% van de actieve ingrediënten in de middelen die op de Keniaanse markt verkrijgbaar zijn, vormen een serieuze bedreiging voor de volksgezondheid en het milieu en zijn in Europa uit de handel genomen," zo stelt het rapport. 

“De producten worden op de Keniaanse markt vooral afgezet door Europese bedrijven (75 producten), gevolgd door Chinese (55 producten) en Indiase bedrijven (16 producten). Dit is een belangrijk gegeven en roept op tot een debat over de bestaande Europese, Keniaanse en Internationale wetten, standaarden, richtlijnen en hun tekortkomingen."

Het rapport bericht dat hoewel bepaalde ingrediënten in de EU niet toegestaan zijn in gewasbeschermingsmiddelen de EU geen verbod heeft ingesteld op de export van dergelijke producten naar overzeese markten. 

 

Bron: standardmedia.co.ke


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven