Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Aandacht voor zelfvoorziening door land- en tuinbouwontwikkeling

Minister Schouten bezoekt Caribisch Nederland

Van 2 september tot en met 6 september 2019 brengt minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een bezoek aan Caribisch Nederland. Het bezoek onder meer gericht op de vordering van verschillende projecten op het gebied van land- en tuinbouwontwikkeling, natuurbehoud en visserij op Saba, St. Eustatius en Bonaire. Daarnaast is er aandacht voor de vraag hoe de zelfstandige voedselvoorziening op de eilanden vergroot kan worden.

De focus van het programma ligt tijdens het bezoek op de thema’s natuurbehoud en lokale voedselzekerheid in relatie tot land- en tuinbouwontwikkeling en visserij. Caribisch Nederland is voor haar voedselvoorziening grotendeels afhankelijk van import en de lokale voedselproductie is kwetsbaar voor klimaatverandering, watertekort, watervervuiling en erosie. Hierdoor zijn boodschappen duur en is vers voedsel niet altijd voorhanden.

Voor een meer zelfvoorzienend voedselsysteem zijn een circulaire voedselproductie en efficiënt gebruik van hulpbronnen van groot belang. Minister Schouten brengt een bezoek aan verschillende projecten die aan de slag gaan met nieuwe vormen van slimme landbouw die bijdragen aan het vergroten van de eigen lokale voedselvoorziening. Hierbij is aandacht voor het uitwisselen van kennis en ideeën op het gebied van kringlooplandbouw.

Saba, St. Eustatius en Bonaire
Minister Schouten start haar bezoek op Saba, waar zij onder andere geïnformeerd wordt over inspanningen op het gebied van koraalbescherming en lokale groenteteelt. Vervolgens reist zij af naar St. Eustatius, waar zij onder meer in gesprek gaat met lokale vissers, marktverkopers en de Dienst Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). De minister sluit haar reis af op Bonaire, waar zij bezoeken brengt aan verschillende agrarische ondernemers, een gezond voedingsinitiatief voor kinderen en uiteenlopende organisaties die zich richten op natuurbeheer.

Regio Envelop
Om de leefbaarheid te verbeteren en de welvaart te verbreden, investeert het kabinet door middel van Regio Deals in de sociaaleconomische ontwikkeling van Caribisch Nederland. Het kabinet heeft € 30 miljoen uit de Regio Envelop beschikbaar gesteld voor Bonaire, Saba en St. Eustatius. Dit wordt onder andere ingezet voor armoedebestrijding en het verbeteren van de voedselzekerheid en voedselveiligheid in Caribisch Nederland. Minister Schouten brengt aan verschillende projecten gefinancierd uit de Regio Envelop een bezoek.

Bron: Ministerie van LNV


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven