Stijging van 15% voor Spaanse appeloogst

"De markt biedt teveel appelrassen aan"

Op 1 augustus ging het appelseizoen van start in Empordà, in noordelijk Catalonië. "Op dit moment hebben we al 50% van de Gala geoogst. Er zijn geen rijpingsproblemen geweest en de kleur van de appelen is tot nu toe heel goed. Na de droogte en de hittegolven van deze zomer staan de bomen onder stress. De maat is echter nauwelijks aangetast: die is gemiddeld", stelt Miquel Roig i Heras, algemeen directeur van Fructícola Empordà optimistisch.

Volgens de verwachtingen zal de Spaanse appeloogst qua omvang 15% boven het gemiddelde liggen. "In ons geval is er geen sprake van een overaanbod: we zullen hetzelfde volume hebben als in de voorgaande seizoenen, zo'n 20.000 ton", aldus Miquel Roig.

Het is gebruikelijk dat Spanje appelen importeert, dus een algemene stijging van het volume is positief. Dit seizoen zal Polen met een 40% kleinere oogst aanwezig zijn op de markt, zonder dumpprijzen die de markt ruïneren. De Italiaanse en Franse appelen kunnen wellicht tekorten in Noord-Europa opvullen. De Italiaanse en Franse appelen concurreren met die uit Gerona op het gebied van kwaliteit, en niet zozeer qua prijs", stelt de directeur.

"We beginnen met de Gala appelen, en tussen 10 en 15 september zullen we overgaan op de Roja en Golden. Voor deze rassen wisselen we tussen teeltbedrijven, afhankelijk van de mate van rijpheid. Als er in de komende weken geen hagel valt en er geen Tramuntana opzet (koude en onstuimige wind met windstoten tot 120 km per uur), zal de oogst goed zijn. De appelbomen zonder netten zijn zonder twijfel het meest blootgesteld aan het weer", legt Miquel Roig uit.

“Eind oktober zullen we afsluiten met de Fuji appelen. De rest van het jaar zijn we bezig met de verwerking en afzet van het product. De appelmarkt is stabiel, maar de introductie van een overmaat aan nieuwe rassen baart me zorgen. Met zoveel soorten appelen die zich proberen op de markt te positioneren, bestaat het risico dat de consument in verwarring wordt gebracht", stelt Roig, die zich voorzichtig opstelt ten aanzien van de trends op een markt met een veelheid aan variëteiten.

"De markt is enigszins verzadigd. Het is belangrijk om een ras te kiezen dat gunstig is voor alle partijen en ons daaraan te houden. In deze lijn zetten we in op de introductie van het ras Tessa, dat aan alle belangrijke voorwaarden voldoet: het is gemakkelijk voor de teler (eenvoudige uitdunning en snoei, hoge productiviteit zonder afwisseling) en aantrekkelijk voor de consument (roodachtig roze kleur, interessante zoete smaak). Het succes van dit ras op de lange termijn moet nog worden aangetoond", stelt de directeur.

“De trend van de afgelopen jaren is om succes na te jagen met te veel clubrassen. Dit is niet duurzaam op de lange termijn. Het is duidelijk dat elke willekeurige variëteit die eenvoudig te telen is en een goed uiterlijk en een goede smaak heeft altijd aftrek vindt", zegt Miquel Roig.

Het Catalaanse bedrijf, dat is gespecialiseerd in de afzet van appelen voor nationale supermarkten, exporteert 20% van zijn oogst naar Zuid-Amerika, Afrika en het Verenigd Koninkrijk. Fructícola Empordà zet echter voornamelijk in op de binnenlandse markt.

FRUIT ATTRACTION 2019 - STAND 4D01C 

Meer informatie:

Fructícola Empordà
Miquel Roig i Heras                                              C/ Dr. Narcís de Ciurana, 12
17470 Sant Pere Pescador (Girona)
T: +34972520000
mroig@empordasl.com
www.fructicolaemporda.cat


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven