Spaanse truffel- en paddenstoelteelt levert jaarlijks €18,5 mln op

Een studie van het Center for Agricultural Research and Technology (CITA) toont aan dat de jaarlijkse opbrengst van de Spaanse truffel- en champignonteelt in de provincie Teruel rond de 18,5 mln ligt. De belangrijkste bron van inkomsten is de handel in truffels met een jaarlijkse opbrengst van € 9,2 mln, gevolgd door de afzet van paddenstoelen met € 4,6 mln, toerisme met € 2,9 mln en de 'zelf-pluk' sector met 1,8 mln. 

De studie analyseerde de teelt van de meest geliefde paddenstoelen, zoals de koningsboleet, de melkzwam, de morielje, de grote oesterzwam en de hygrophorus latitabundus. In totaal heeft de provincie een capaciteit van 11.453 ton van deze eetbare paddenstoelen per jaar.  

Truffelteelt stijgt
Teruel heeft een areaal van 201.840 ha voor zwarte truffels en nog eens 394.019 ha voor zomertruffels die minder geliefd zijn. De CITA raamt de jaarlijkse teelt op 76.600 kilo. 

Ook werd de economische impact van hobby-paddenstoelplukkers geëvalueerd. Ze raamt dat er 27.250 plukkers in Teruel zijn, waarvan 9% zich bezighoudt met commerciële doeleinden. De meest gezochte paddenstoelen zijn de melkzwam en de grote oesterzwam. De helft ervan wordt voor de handel geplukt en de rest voor eigen gebruik. Jaarlijks wordt 440 ton paddenstoelen afgezet. 

Daarnaast komen ook nog eens 129.600 toeristen plukken. Om de paddenstoelenstand op orde te houden wil de provincie maatregelen gaan nemen.

Bron: heraldo.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven