Rosa Hernandorena, van Viveros Hernandorena:

"Naarmate het steenfruitseizoen vordert, neemt zowel de maat als de brixwaarde toe"

Jaren geleden was het hoofddoel zo vroeg mogelijk fruit te verkrijgen in de grootste maat en met zoveel mogelijk kleur. Vandaag de dag komt de smaak daar nog bij als belangrijke eigenschap. "De markt wordt steeds veeleisender op het gebied van fruitkwaliteit, met name als het gaat om de brixwaarde. Het fruit moet een minimale brixwaarde hebben om in de schappen terecht te kunnen komen", legt Rosa Hernandorena, van Viveros Hernandorena, uit. 

Volgens de specialiste wordt de brixwaarde bepaald door een aantal factoren, waaronder de agronomische eigenschappen van de bodem, het klimaat in de regio, de vroegrijpheid, de genetica van het ras, de oogsten (kleinere oogst, hogere brixwaarde) en het technisch beheer. De lenteregens van afgelopen april hebben de vroegste rassen steenfruit ernstige schade toegebracht, waardoor er meer barsten ontstonden en de brixwaarde afnam, evenals de houdbaarheid van het fruit. 

"Bij Hernandorena hebben we de overtuiging dat dit jaar cruciaal zal zijn in het bepalen van de richting die we in moeten slaan om fruit te telen dat voldoet aan de behoeften op de markt, zodat de consumptie toeneemt. Tegenwoordig hebben we aan het begin van het seizoen een grote variatie aan kwaliteitsfruit, dus is het de smaak die bepalend is in de rassenselectie om een keuze te maken voor een product dat eruit springt voor de consument", aldus Rosa Hernandorena.

"Nieuw dit jaar is dat we, naast het registreren van de bloei- en rijpgegevens van onze variëteiten, ook fruitmonsters hebben genomen om de doordringbaarheid en brixwaarde te meten om meer kennis over de rassen te verkrijgen en de teler completere gegevens te bieden. Volgens de verzamelde gegevens stijgt zowel de brixwaarde als de maat naarmate het seizoen vordert. De bestudeerde variëteiten zijn degenen die we door de beperkte hoeveelheid koude uren goed hebben kunnen planten in onze regio".

Klik hier om de tabellen te zien met de gegevens van dit seizoen (2019), in de catalogus van Benimodo (Valencia).

Voor meer informatie:

Viveros Hernandorena
Rosa Hernandorena                                                                                T: +34 96 253 26 81 
M: +34 687409583
comercial@hernandorena.com
www.hernandorena.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven