Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Is Pools aardappeltekort gunstig?

De sterke vraag naar vers product voor verpakkers vanuit Oost-Europa is gunstig geweest voor verpakkers in de tweede helft van het seizoen 2018-2019. Dankzij de competitieve prijzen van Schotse aardappelen vorig seizoen konden Britse exporteurs de vertrouwde leveranciers in deze regio weg concurreren. Van juli tot mei verdubbelde de export van Britse aardappelen naar Polen (14.800 ton) en die naar Tsjechië verdrievoudigde (5.600 ton) zelfs. 

In een normaal jaar komt de Poolse import vanaf maart op gang, waarbij het leeuwendeel van de aardappelen uit Duitsland (30%) en  Frankrijk (10%) wordt geïmporteerd. Vanwege de krapte in Europa wist het Verenigd Koninkrijk haar aandeel tot dusver (juli- april) te vergroten naar 20% van de totale Poolse import.  

 

Als gevolg van de aanhoudende hoge temperaturen en droogte dit jaar zal de oogst in Polen en Tsjechië naar verwachting kleiner dan gemiddeld zijn. Ruim 90% van Tsjechië kampt nog met droogte en 23% van het land heeft zelfs met extreme droogte te maken, wat desastreuze gevolgen voor de aardappeloogst zal hebben. Ook in Polen rekent men op een ernstige daling van de productie, die op 6,5 mln ton wordt geraamd. Dit betekent een daling van 1 mln ton ten opzichte van vorig seizoen en ligt 18% onder het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.  

Duitsland, de grootste leverancier van verse aardappelen aan Polen, heeft de laatste maanden te maken gehad met hitte en een tekort aan neerslag. De huidige regenval biedt geen soelaas voor de aardappelsector en het vochtgehalte van de bodem in Saksen, het belangrijkste teeltgebied, blijft laag. Dit kan betekenen dat het exportpotentieel van Duitsland verminderd is. 

Klik hier voor het volledige artikel.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven