Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Zuid-Afrikaanse sinaasappelen bestormen de wereldmarkt

De bloeiende Zuid-Afrikaanse fruitsector heeft een steeds belangrijker aandeel in de internationale handel, zo laat het Bureau for Food and Agricultural Policy in haar vooruitzichten voor 2018-2028 weten. Eén op de tien sinaasappelen die wereldwijd wordt gegeten, is momenteel afkomstig uit Zuid-Afrika. 

Met name citrus, druiven en hardfruit hebben hun positie op de markt de afgelopen tien jaar verstevigd. Het aandeel van de citrusmarkt is gegroeid van 4% in 2001 tot ruim 10% vorig jaar, gevolgd door dat van druiven (van 5% naar 7%) en hardfruit (van 3% naar 6%). 

Citrus is het voornaamste exportproduct voor de Zuid-Afrikaanse fruitsector, zowel in waarde als in volume. Tegen het jaar 2028 zal het land jaarlijks 25% meer dozen exporteren dan vorig jaar. Om deze groei vast te houden, moeten er wel nieuwe markten worden gevonden.

De EU en het VK zijn verreweg de belangrijkste exportmarkten voor Zuid-Afrikaans fruit maar de afhankelijkheid van deze markten maakt de Zuid-Afrikaanse sector kwetsbaar, aangezien de bevolkingsgroei in deze regio's slechts 1,5% per jaar bedraagt. Tevens is er in deze regio's geen sprake van voedseltekorten.  

Na Spanje en Turkije is Zuid-Afrika de grootste citrusexporteur ter wereld. Sinaasappelen vormen een aanzienlijk deel van de export. Zo'n 76% van het citrus dat in Zuid-Afrika wordt geteeld, wordt geëxporteerd, waarbij 32% bestemd is voor de EU en 10% voor het VK. 

Ongeveer 25% van het steenfruit wordt geëxporteerd, waarvan 40% naar de EU gaat en 31% naar het VK. 

Voor fruitcategorieën waarvan de productie groeit, zoals citroenen, limes en easypeelers, moeten nieuwe markten worden gevonden waar de vraag en koopkracht zullen stijgen. Veel van Zuid-Afrika's concurrenten op het zuidelijk halfrond lopen hiermee al voor op Zuid-Afrika dat volgens het Bureau hier niet te lang mee moet wachten. 

Een groot deel van de nieuw aangeplante citroenboomgaarden zal in de loop van de komende jaren productief worden. In 2009 telde het areaal 4.449 hectare en vorig jaar was dit al 14.470 hectare. 

De VS, EU, VK en Rusland zijn de grootste importeurs van citroenen. De concurrenten van Zuid-Afrika bevinden zich geografisch gezien echter in een gunstiger positie om deze markten te bedienen, aldus het rapport. 

Bron: city-press.news24.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven