Mango-oogst begint in Antalya

Gazipasa is een grote Turkse stad en is bezig een reputatie als exotisch fruitcentrum op te bouwen. Onlangs begonnen telers met de mango-oogst in het gebied. 

Mango teler Hatice Guven verwacht dit seizoen een grotere opbrengst. Ze zei dat ze 2.350 mango's vorig jaar oogstte, wat dit jaar tot 5.000 mango's gestegen zal zijn. 

Gazipasa begon z'n exotisch fruitteelt met bananen. Die werden onlangs gevolgd door avocado's. De teelt van ander tropisch fruit als lychee, passiefruit, guave, mango, papaja en dragonfruit werd al snel populair in het gebied. Bananen en avocado's zijn nog steeds het belangrijkst op de exotisch fruitmarkt van het district, maar ook mango-teelt duikt overal op. Momenteel oogst Gazipasa mango's op een gebied van 3 ha in zowel kassen als de vollegrond. 

Hatice Guven en haar partner Sefa Oguz zijn de eersten die mango's gaan oogsten. Hun boomgaard ligt in Muzkent, 25 km van het districtscentrum. Ze begonnen 4 jaar geleden op een gebied van 0,2 ha. Rijpe mango's worden met scharen geplukt en dan verpakt. Vervolgens worden ze aan grote supermarkten, hotels en boerenmarkten in Alanya geleverd. 

"Dit was de droom van mijn man"
Teler Hatice Guven zei dat de mango boomgaard een droom van haar overleden man was. Nadat ze hem verloor, zette ze het bedrijf voort met Sefa Oguz. 

"Ik wil verdergaan waar mijn man gedwongen werd te stoppen. Het was zijn droom. 4 jaar geleden plantten we 84 mangobomen en vorig jaar oogstten we voor het eerst. Onze eerste oogst leverde 2.350 mango's op. Dit jaar is ons doel 5.000. We verwachten € 15.7000 te verdienen."

Guven vertelde dat momenteel mango's in het binnenland geconsumeerd worden. "We zetten onze producten aan grote supermarkten en hotels af. Er is vraag vanuit het buitenland, maar daarvoor moeten we onze boomgaard uitbreiden. Naarmate de bomen groeien, stijgt de opbrengst. We hebben hoge verwachtingen van de toekomst. Gebaseerd op onze 4-jarige ervaring kan ik zeggen dat jonge mango boompjes veel aandacht eisen. Temperatuuraanpassing is erg belangrijk en ze hebben regelmatig water nodig."

"Opbrengst voldoet alleen aan de binnenlandse vraag"
Ilhan Acar, adviseur van Celik Fidancilik (een bedrijf in jonge bomen), vertelt dat ze boompjes in Gazipasa telen: "In de loop der tijd is mango populair geworden. Door lagere opbrengst van bananen en citrus zijn telers steeds meer geïnteresseerd geraakt in de mango-teelt. Ze zijn een beetje voorzichtig omdat het een tijd duurt voor het fruit voor het eerst geoogst kan worden. In Gazipasa plantten telers mango in 1,5-2 ha kassen en op 5-6 ha vollegrond. Het aantal mango boomgaarden neemt toe. Momenteel dekt de teelt alleen de binnenlandse vraag. In de toekomst denk ik dat Turkije mango's zal exporteren."

"We kunnen niet langer importmango's afzetten"
Mehmet Turkoz, handelaar op de boerenmarkt van Alanya, vertelt dat exotisch AGF erg populair is. Hij wijst erop dat vooral buitenlandse inwoners dit kopen. 

"Mango is geweldig fruit. Het is erg vers. De kleur is mooi en het smaakt goed. We zetten ze af voor € 5,50/stuk. Sinds we binnenlandse mango's hebben, kunnen we geen importmango's meer afzetten omdat de binnenlandse mango's verser zijn en omdat er veel vraag naar is. Ook toeristen vragen ernaar."

Source: Haber7


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven