EDEN-ISS project

Forse groentenoogst op Antarctica

Aangezien het klimaat op Antarctica nog altijd onbarmhartig is, heeft  het Duitse Aerospace Centre (DLR) deze regio in 2018 uitgekozen voor haar EDEN-ISS project. Het project was bedoeld om de voedselproductie in de toekomst te onderzoeken en vond plaats in de buurt van het Duitse Neumayer III station. Onderzoekers van het Alfred Wegener Instituut (AWI), waaronder Paul Zabel, brachten hier een jaar door en presenteerden hun bevindingen op 23 augustus jongstleden. De oogst bleek onverwacht zeer groot te zijn.

Zabel: "In slechts negenenhalve maand hebben we in totaal 268 kilo voedsel geteeld op een oppervlakte 12,5 m². Zo teelden we 67 kilo komkommers, 117 kilo sla en 50 kilo tomaten."

Zabel was verstandig genoeg om voor vertrek eerst een kijkje te nemen in Nederlandse groentenkassen. Zabel: "De smaak van verse groenten en de geur hebben een blijvende indruk op de wintercrew achtergelaten en hadden zichtbaar een positief effect op de stemming  van de crew tijdens deze lange periode van afzondering."

Energieverbruik lager dan verwacht
De wetenschappers waren bovendien aangenaam verrast dat de teelt veel minder energie had gekost dan aanvankelijk werd verwacht. Het gemiddelde stroomverbruik tijdens de missie bedroeg 0,8 kW per m². Dit was minder dan de helft van het verwachte verbruik van 2,1 kW per m². 

"Dit is een belangrijk aspect voor toekomstige ruimtemissies en geeft ons vertrouwen in de haalbaarheid van dit concept," aldus projectleider, Daniel Schubert van het DLR Instituut. 

Nieuw EDEN-ISS ontwikkeld voor de Falcon 9-raket

Op basis van de ervaringen en bevindingen van het EDEN-ISS project wordt momenteel een nieuw ontwerp ontwikkeld. Deze kas is vrij compact van design zodat hij geschikt is om aan boord van de Falco 9-raket te worden gelanceerd. Tegelijkertijd is hij groot genoeg om voldoende voeding voor de astronauten op de Maan of Mars te telen. "Het teeltoppervlak bedraagt zo'n 30 m². Dit is bijna driemaal zoveel als de kas op Antarctica. Door gebruik te maken van dit systeem kunnen er per maand ongeveer 90 kilo verse AGF worden geteeld, wat neerkomt op een halve kilo verse groenten per dag per astronaut, wanneer de bemanning uit zes astronauten bestaat," vertelt Schubert. 

Het concept kan ook worden gecombineerd met een bio-filtersysteem (C.R.O.P.). Dit heeft als doel een mestoplossing voor planten te produceren op basis van biologisch afval en urine. Dit zou het concept tot een vrijwel bio-regeneratief systeem voor toekomstige leefomgevingen maken.

Klik hier voor het volledige artikel.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven