Del Monte wil kwestie rondom verlenging pachtcontract in Kenia beëindigen

Directeur Stergios Gkaliamoutsas verklaarde onlangs dat het bedrijf in de regio's Murang'a en Kiambueen een areaal van 8.800 hectare heeft, compleet met alle eigendomsdocumenten. Het bedrijf is verwikkeld in een een strijd met bewoners en regionale autoriteiten over verlenging van de pachtovereenkomsten. 

Het bedrijf verlaadt jaarlijks 4.000 ton ananasproducten en fruitdranken via de haven van Mombassa. In 1968 werd het eigenaar van een plantage die uitgegroeid is tot een bloeiend bedrijf.  

Gkaliamoutsas laat weten dat zijn bedrijf de Director of Survey ruim voor de National Land Commission (NLC) een onderzoek instelde  schriftelijk heeft benaderd. Hij spreekt ook tegen dat Del Monte Kenia openbaar land bezit, zoals door sommige lokale bewoners wordt beweerd. 

In maart van dit jaar gaf de NLC de Director of Survey opdracht om de kwestie opnieuw te beoordelen in samenwerking met de overheden van Kiambu en Murang'a. De maatregel was bedoeld om vast te stellen of er verschil was tussen het land dat het bedrijf gebruikt en het land dat is gepacht. 

De commissie stelde dat overtollig land teruggegeven moest worden aan de Kandara Residents' Association, die een verzoekschrift had ingediend om de verlening van het pachtcontract tegen te houden. De inwoners zouden het land verdelen met de deelregeringen van de regio's met een verdeling van 70:30. 

Het bedrijf moest ook alle nutsvoorzieningen op haar land aan de lokale overheden overdragen, ongeacht of de pachtcontracten al dan niet waren verlopen. 

"Mocht er ander land gevonden worden dan dat was opgegeven, dat zijn we bereid dit af te staan maar ik ben ervan overtuigd dat er niets wordt gevonden," aldus Gkaliamoutsas. Hij riep de indieners van het verzoekschrift op om hun klachten via de NLC en regionale overheden kenbaar te maken. 

Gkaliamoutsas gaf aan dat zijn bedrijf bereid is om alle openbare nutsvoorzieningen op te geven. Hij voegde eraan toe dat het bedrijf acht kleuterscholen, drie basisscholen en twee middelbare scholen runt, die opgericht zijn met hun middelen. Ook richtte het bedrijf een politiebureau op. 

Del Monte heeft in Kenia 6.500 werknemers in dienst en beschikt over een ananasareaal van 5.391 hectare. Het bedrijf teelt ook op kleine schaal avocado's en mango's. 

Gkaliamoutsas zegt dat alle negen pachtovereenkomsten binnenkort aflopen. Zeven jaar geleden is het bedrijf al begonnen met het verlengen van de contracten. Dit proces is echter verstoord door protesten, waarbij er zes petities door verschillende partijen werden ingediend. Sommige partijen die verzoekschriften hebben ingediend, proberen internationale biedingen binnen te halen voor de contracten worden verlengd. 

Bedrijf kan land niet afstaan met water- en irrigatie-infrastructuur De regering van Murang’a heeft ook aangegeven interesse te hebben in het land grenzend aan de snelweg Thika-Kenol. Zij wil dat deze grond terug gegeven wordt om ruimte te creëren voor een modern stadsproject. Gkaliamoutsas zegt dat zijn bedrijf geen land aan de snelweg kan afstaan omdat zich hier de volledige water- en irrigatie-infrastructuur bevindt. 

"Het wegvallen van deze grond zou de nekslag voor de plantage betekenen," zei hij. Hij voegde eraan toe dat de 257 hectare die eerder aan de regering van Kiambu werden afgestaan gemarginaliseerd land betrof waar geen gewassen op geteeld werden.

De Director of Survey benadrukte dat Kenia jaarlijks €78 mln van het bedrijf ontvangt. Ondertussen werkt het bedrijf aan de voltooiing van een nieuw €5 mln kostend modern fruitpakstation, waar jaarlijks 70.000 ton fruit verwerkt zal kunnen worden. 

"Op deze manier ondersteunt de regering de Big Four agenda voor bevordering van de lokale fruitteelt en -verwerking en draagt zij bij aan de voedselzekerheid," vertelde Gkaliamoutsas aan the-star.co.ke.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven