Peter Ravensbergen, Wageningen University & Research

"Avocado’s naar Europa? Houd rekening met een aantal aanbevelingen"

Tholen – Een Mexicaanse avocadoteler teelt zijn producten voor de markt in de Verenigde Staten. Stel je voor dat hij echter meer mogelijkheden ziet in het telen voor de Europese markt, dan moet hij rekening houden met een aantal zaken die anders zullen zijn. Peter Ravensbergen, business developer voor verse voedselsystemen aan de WUR, gaf maandag 19 augustus tijdens het avocado-forum enkele aanbevelingen mee aan de Mexicaanse exporteurs van avocado uit het Post-Harvest avocado’s rapport uit 2018. Het is ook van toepassing op alle andere exporteurs van avocado’s naar de Europese markt.

Peter Ravensbergen geeft uitleg op het avocado-forum

Uniformiteit
Optimale structuur, kleur en kwaliteit is belangrijk voor de Europese markt die volgens Peter veel meer een kwaliteitsmarkt is dan een van volume. Deze wensen van de markt verschillen van bijvoorbeeld de markt van de Verenigde Staten of China. Veel winst is er te behalen in de sector bij het verpakken van avocado’s. Vooral meer uniformiteit in de dozen en standaardverpakkingen zijn wenselijk.

Cold-chain
Naast de verpakkingen is een belangrijk punt de temperatuur na de oogst en tijdens het transport. Vooral het opzetten van koelhuizen bij de teler om de avocado’s direct na de oogst op de ideale temperatuur te brengen, kan hierbij helpen.  De cold-chain die dan in gang wordt gezet, mag doorheen het transport niet meer onderbroken worden. Avocado’s zouden in pakstations dan ook onder een gecontroleerde temperatuur moeten worden verpakt. De reefercontainer op een schip zelf is een andere bottleneck in het proces. Het beheersen van de temperatuur in de container is dus ook belangrijk en dat kan bereikt worden door de avocado’s op een juiste manier in de container te zetten en door ze op een juiste manier te verpakken.

Hygiëne
Verder kwamen nog punten van hygiëne aan de orde waarbij de zakken voor de oogst van avocado’s schoongemaakt dienen te worden bij elke oogst, zeker als er zowel met biologische als reguliere avocado’s wordt gewerkt. De kans op residuen op de biologische avocado’s is zo aanwezig. Daarnaast kunnen de handelaren overwegen de avocado’s te laten wassen. Als laatste punt werden nog aanbevelingen gegeven om de kans op beschadigingen te verkleinen door het gebruik van aangepaste kratten.

Uit het publiek kwam er wel de opmerking dat sommige van deze aanbevelingen enigszins ‘ouderwets’ overkwamen. De aanbevelingen waren vooral bedoeld voor de exporteurs die nog geen ervaring hadden met de Europese markt en daar in de toekomst wel graag gebruik van zouden willen maken.

Voor meer informatie:
Eelke Westra
Programmaleider Post Harvest Quality
Wageningen University & Research
Tel: +31 (0)317 480208
Mob: +31 (0)6 51619215
Eelke.westra@wur.nl
www.wur.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven