Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Telers praktijknetwerk MRL in vollegrondsgroenten:

‘Extra lage residu-eisen niet zonder meer haalbaar’

Om in de toekomst te voldoen aan scherpere residu-eisen van supermarktketens, zijn nieuwe teeltmaatregelen nodig. Dat concluderen de telers in het praktijknetwerk “MRL in vollegrondsgroenten” na een recente bijeenkomst met vertegenwoordigers van Hessing Supervers, The Greenery en Bayer CropScience. Uit proeven blijkt dat de 50%-norm in sommige gewassen best haalbaar is, maar dat dit in andere gewassen leidt tot kwaliteitsverlies door een te hoge ziekte- en plaagdruk. In teeltseizoen 2013 gaan de telers residuproeven doen met verschillende spuitschema’s op het eigen bedrijf. 

De telers bekeken tijdens de bijeenkomst samen met de ketenpartners gewasbeschermingsproeven bij Proeftuin Zwaagdijk en bespraken er hun eigen ervaringen. Ook liet Bayer CropScience de resultaten zien van afbraakstudies die zij in 2010 en 2011 heeft uitgevoerd naar producten in haar middelenpakket.

Het doel van de telers is om in de toekomst betrouwbaar, zonder overschrijding van de marktnormen, te kunnen telen. Daarbij dient de kwaliteit en opbrengst van het product gewaarborgd te blijven. De telers zijn het praktijknetwerk begonnen omdat zij tegen vergelijkbare problemen aanliepen. Ze werden soms onverwacht geconfronteerd met een residuoverschrijding. Vooral in boerenkool, selderij-achtigen en kortgroeiende bladgewassen deden zich problemen voor.

De telers willen betrouwbaar zijn naar hun afnemer en meer grip krijgen op de residuniveaus. De laatste jaren wordt er in de pers veel geschreven over residuen en overschrijdingen van de Minimale Residu Limiet (MRL’s). Op www.weetwatjeeet.nl wordt zelfs jaarlijks een ‘gifmeter’ opgesteld van de meest vervuilende supermarkten, met daarin een score van de residuoverschrijdingen. Onder druk van milieuorganisaties verlagen supermarkten de MRL van groenten tot soms wel 50 procent van de handelsnorm. De verwachting is dat supermarktketens de MRL-normen in de toekomst verder verlagen tot misschien wel residuvrije groente. Het gevolg is dat de druk op toeleveranciers en telers toenemen.

Publicatiedatum: