Lidl: controverse om terugdraaien van 100 procent fairtrade-bananen

Lidl Oostenrijk nam in augustus weer bananen in het assortiment op die niet fairtrade gecertificeerd zijn. Dit hoewel men in oktober 2018 nog verkondigde alleen nog maar fairtrade bananen te verkopen. Dat meldt Cash.at in een terugblik.

Op 12 oktober 2018 toonde mensenrechtenorganisatie Südwind zich nog vol lof over Lidl Oostenrijk. Men zei in een uitzending: "Nu heeft Lidl Oostenrijk aangekondigd vanaf 2019 uitsluitend fairtrade bananen in het assortiment aan te bieden. 'De overstap naar fairtrade bananen is een belangrijke stap in de juiste richting. Nu moeten echter ook de overige supermarktketens in Oostenrijk zoals bijvoorbeeld Spar, Hofer, Billa, Penny en Merkur het voorbeeld volgen', aldus Konrad Rehling, directeur van Südwind."

In een recentere persuitzending van Südwind op 20 augustus 2019 slaat men echter een veel minder vriendelijke toon aan. "Na de omschakeling van het bananenassortiment op '100% fairtrade' neemt het handelsbedrijf na slechts een half jaar weer bananen zonder het certificaat, dat eerlijke arbeidsomstandigheden en een ecologische minimumstandaard garandeert, in haar assortiment op. (...) Konrad Rehling uit scherpe kritiek: 'De opname van niet fairtrade gecertificeerde bananen in het assortiment van Lidl is een klap in het gezicht van alle telers.'" Bovendien meent Konrad: "Na Lidl's terugtreding is de voorbeeldpositie voor fairness onder de supermarkten in Oostenrijk weer vrij. We verzoeken alle supermarkten over te stappen op 100% fairtrade."

Fairtrade assortiment blijft bestaan bij Lidl Oostenrijk
Bij Lidl Oostenrijk kan men de kritiek niet begrijpen. Concreet zegt het bedrijf: "Het is geen terugtreding! Het fairtrade assortiment blijft gehandhaafd en wordt niet verkleind." We hebben slechts naast de fairtrade bananen weer conventionele alternatieven in het bananen-assortiment opgenomen. Ook deze bananen stammen uit gecertificeerde teelt en voldoen aan de criteria van de Rainforest Alliance. Momenteel ziet daarmee het bananen-assortiment van Lidl-Oostenrijk er als volgt uit:
- Conventionele, Rainforest Alliance gecertificeerde bananen voor 1,29 euro/kg
- Conventionele, fairtrade gecertificeerde bananen voor 1,39 euro/ kg
- Biologische, fairtrade gecertificeerde bananen voor 1,79 euro/kg

Verkeerde veroordeling
Verder benadrukt Lidl Oostenrijk: "Waarom wij door een NGO veroordeeld worden, terwijl wij ons als enige winkelformat actief inzetten op het gebied van fairtrade bananen en als enige levensmiddelhandelaar fairtrade bananen in conventionele kwaliteit EN biokwaliteit aanbieden, is voor ons onbegrijpelijk. Ze veroordelen daarmee de verkeerde." Verder wijst men erop dat Lidl Oostenrijk ieder jaar circa tien miljoen fairtrade producten verkoopt.

Bron: Cash.at


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven