Costa Rica lanceert handboek voor duurzame ananasteelt

Costa Rica is wereldwijd gezien de grootste exporteur van ananas met een jaarlijkse afzet ter waarde van ongeveer 950 mln dollar (€852,6 mln). Vanwege het belang van de teelt van dit product in het land heeft het Inter-Amerikaanse Instituut voor Landbouwsamenwerking (IICA) een nieuwe richtlijn gepubliceerd die de integrale ontwikkeling van dit gewas moet stimuleren en garanderen. 

Het "Handboek voor duurzame ananasteelt" bevat technische voorschriften en informatie over goede werkwijzen voor een doeltreffend beheer van sanitaire-, fytosanitaire- en milieurisico's. Het doel is om een evenwicht te bereikten tussen de teelt en het behoud van natuurlijke hulpbronnen. 

Volgens de autoriteiten zal het gebruik van het handboek niet alleen gunstig zijn voor de productiviteit, maar ook voordelen opleveren voor de gezondheid in de gemeenschappen waarin het gewas geteeld wordt. De toepassing van het handboek zal verplicht worden gesteld en zal het mogelijk maken om gezonde en veilige producten aan te bieden voor zowel de nationale consumptie als de export. Zo zal de toegang tot markten verbeterd worden, terwijl tegelijkertijd de gezondheid van zowel consumenten als waterbronnen beschermd wordt. 

"Dit biedt een kans om concurrerend te blijven op markten die steeds veeleisender zijn op het gebied van de sociale- en milieu-omstandigheden waarin voedingsmiddelen geteeld worden", stelde Carlos Manuel Rodríguez, minister van Milieu en Energie.

Voor de opstelling van het document is rekening gehouden met de belangen van de ministeries van Landbouw en Veeteelt, Milieu en Energie en Gezondheid. Ook zijn er aanbevelingen van het ministerie van Werk en Sociale Zekerheid opgenomen, evenals van de waterreguleringsinstantie, verschillende particuliere bedrijven en het IICA.


Bron: eldiario.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven