Palestijnse Medjoul-dadelsector groeit jaarlijks met 20%

De Medjoul-dadelsector in Palestina is nog vrij jong in vergelijking tot andere grote dadelproducenten maar dit is niet per se ongunstig. Volgens Momen Sonikrot, directeur van Palestine Gardens, is dit juist een enorm voordeel. De palmbomen die de dadels aan de Palestijnse sector leveren, zijn gemiddeld tussen de drie en zeven jaar oud. Vanwege deze jonge leeftijd neemt hun productiviteit jaarlijks met 20% toe. Dit betekent dat er vorig jaar ongeveer 9.500 ton dadels werden geoogst en dat het land dit jaar op een opbrengst van rond de 12.000 ton kan rekenen. Dit groeipercentage zal de komende vijf jaar zeker nog aanhouden. 

Dit jaar zal de oogst zo'n tien dagen later dan vorig jaar aanvangen. Dit is het gevolg van het koudere weer eerder in het seizoen dat ertoe heeft geleid dat de dadelpalmen later trossen vormden dan in 2018. Het bedrijf heeft echter een snelle doorlooptijd waardoor de dadels die in de eerste week van september worden geplukt drie weken later al in de winkel verkrijgbaar zullen zijn. 

Zo'n 70% tot 80% van de oogst wordt geëxporteerd naar markten in 22 verschillende landen over de hele wereld.  Zo exporteert het bedrijf haar dadels naar Noord-Amerika en Europa, naar landen als Italië, Zweden, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Maar ook naar Australië, India, Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten. Het bedrijf wil echter uitbreiden op de Europese markt en haar afzet in Nederland, Duitsland, Frankrijk en België vergroten. 

Sinokrot: "De Palestijnse Medjoul-dadelsector is nog betrekkelijk jong. De meeste afnemers in Europa zijn vooral bekend met dadels uit Israël. De Medjoul-dadels uit Palestina zijn pas sinds drie tot vier jaar op de Europese markt verkrijgbaar. De Palestijnse sector maakt nu een forse groei door en we merken dat steeds meer handelaren gerichter op zoek zijn naar onze dadels."

Hij legt uit dat de vraag naar dadels de laatste jaren flink is gegroeid. "Dadels zijn een onderdeel van de snackcultuur in Europa en het Midden-Oosten geworden, met name nu men zich in Europa bewuster is van de gezonde eigenschappen van dadels. In het Midden-Oosten wist men dit al lang. De vraag heeft ook te maken met andere culturele aspecten, zoals religieuze feestdagen. We merken dat de afzet in het Midden-Oosten rondom de Ramadan toeneemt, terwijl die in Europa rond de kerstdagen piekt."

Het bedrijf heeft Palestina absoluut een plaats in de top vijf van grootste dadelproducenten ter wereld bezorgd. Het land behoort samen met Jordanië, Israël, Zuid-Afrika en Californië tot de vijf grootste dadelteeltlanden. 

Over de concurrentie zegt Sinokrot het volgende: "Veel mensen hebben een voorkeur wat betreft de herkomst van hun Medjoul dadels. Israël en Californië zijn gevestigde producenten met een stabiele aanvoer en hebben hun eigen markten. In Palestina neemt de beschikbaarheid ieder jaar verder toe. De groeiende sector heeft van alle vier haar concurrenten klanten weggekaapt. Het gaat dus niet zozeer om concurrentie tussen bedrijven maar meer om de concurrentie tussen de landen onderling."

Het bedrijf maakt voor het verpakken van al haar producten gebruik van milieuvriendelijke kartonnen verpakkingen van verschillende formaten, variërend van 250 gram tot 5 kilo. Sinokrot: "We stemmen alle verpakkingen af op de eisen van onze klanten. Sommige klanten kopen het product lieven los in om het zelf te verpakken. Zelf werken we met kartonnen verpakkingen. We produceren ook huismerkverpakkingen voor onze grote klanten."

Palestine Gardens is lid van het INC en was het eerste bedrijf dat in 2015 de Palestine Exporter Award voor het Beste Palestijnse Exportbedrijf in de Agrarische Sector won. Het bedrijf maakt onderdeel uit van een grotere onderneming genaamd Sinokrot Holding, die producten verwerkt voor verschillende sectoren in de voedselindustrie. 

Palestine Gardens zal aanwezig zijn op de vakbeurs CNR die in september in Turkije gehouden wordt en op de vakbeurs Anuga die in oktober in Duitsland plaatsvindt. 

Voor meer informatie:
Momen Sinokrot 
Palestine Gardens Agriculture Company
Tel: +972544738728 
Email: momen@palgardens.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven