Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

MDA-Agro over het seizoen van Turkse citroenen

"We starten later met export om te voorkomen dat we geld verliezen"

In Turkije is de oogst van de vroege citroenen al begonnen. De officiële export zal nog even moeten wachten omdat er nog geen vergunning afgegeven is. De citroenen hebben namelijk nog niet de juiste kwaliteit en rijpheidsgraad bereikt. Eén Turkse exporteur denkt dat er dit jaar een beduidend kleiner aantal citroenen van het ras Enterdonat zal worden geplukt. De oogst zal 50% lager zijn dan die van vorig jaar. 

Het citroenenseizoen staat op het punt te beginnen en de sector hoopt op korte termijn groen licht voor de export te krijgen. Volgens Mustafa Arslan, eigenaar van MDA-Agricultural Products (MDA-Agro), zal de markt in het Verre Oosten veel interessanter zijn dan de Europese. "De pluk van het ras Mayer is al begonnen en sommige bedrijven exporteren hun citroenen illegaal. Dit is uiteraard niet toegestaan omdat het fruit nog niet beschikt over de juiste kwaliteit en rijpheid die men van Turkse citroenen mag verwachten. Ik vrees dat de oogst van het ras Enterdonat 50% kleiner zal zijn dan vorig seizoen. Ik denk dat de prijzen voor Mayer en Enterdonat-citroenen binnen twee tot drie weken sterk zullen dalen. Ik denk dat we dit seizoen niet zo veel naar Europa zullen exporteren omdat de mogelijkheden op markten in het Verre Oosten momenteel veel interessanter zijn."

Het weer heeft dit seizoen een grote rol gespeeld en hoewel het nu goed is, is Arslan nog niet zo zeker over de rest van het seizoen. "In april en mei hadden we tot twee keer toe te maken met extreme hitte gevolgd door stormen. De noordoostelijke wind heeft met name aan de Enterdonat-citroenen schade aangericht omdat de bomen hun bloesem lieten vallen. Dit is de voornaamste oorzaak van de sterke productiedaling. Het weer is momenteel redelijk goed maar we vrezen nu al voor de zware regenval eind oktober/begin november. De opwarming van de aarde is ook hier in Turkije duidelijk merkbaar," vertelt Arslan.  

Zodra het seizoen op stoom komt, zullen de prijzen snel dalen. Arslan denkt er daarom over om zijn strategie dit jaar aan te passen. "Bij aanvang van het seizoen zijn de prijzen doorgaans vrij hoog om vervolgens in rap tempo te dalen. Ik ben deze trend beu vandaar dat ik besloten heb om pas eind september aan het seizoen te beginnen. Normaal gesproken start het seizoen van Mayer-citroenen tussen 6 en 8 september en dat van Enterdonat-citroenen tussen 18 en 20 september. Ik begin wat later en wacht tot de prijzen op de teeltbedrijven dalen om te voorkomen dat ik geld verlies."

Het feit dat Turkse citroenen goedkoper zijn dan die uit andere delen van de wereld heeft volgens Arslan niets met de kwaliteit te maken. Arslan: "Turks citrus is van premium kwaliteit en even smakelijk en sappig. Grote Turkse exporteurs, zoals Eren, Aksun, Altun, Taneks en Tekasya zijn toonaangevend binnen de wereldwijde sector. Aan de andere kant telt ons land ook exporteurs die dit alleen voor de commissie doen en goedkope verpakkingen van slechte kwaliteit gebruiken. Dit heeft een nadelig effect op de prijzen van Turks citrus. In Europa bestaat het idee dat het feit dat Turkse AGF goedkoper is, tegelijk betekent dat de kwaliteit ervan ook minder is. Ik durf met een gerust hart te beweren dat de kwaliteit van ons citrus beter is dan dat uit Spanje, Marokko en Egypte. We hebben de strijd op de markt echter verloren."

Dit seizoen hoopt MDA-Agro de Noord-Amerikaanse markt te betreden, evenals nieuwe markten in het Verre Oosten. "Ik verwacht dat dit de nieuwe favoriete routes van Turkse exporteurs zullen worden. Als we manieren kunnen vinden om onze producten sneller te verladen, denk ik dat de afzet op deze markten fors toe zal nemen," aldus Arslan.

 

Voor meer informatie:
Mustafa Arslan
MDA Agricultural Products
Mobile: +90 541 348 39 09
Email: mustafa@mda-agro.com  
www.mda-agro.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven