Oostenrijk

Uien en aardappelen voeren de ranglijst van prijsverhogingen aan

Uien en aardappelen voeren in Oostenrijk de ranglijst van prijsverhogingen bij levensmiddelen aan. Volgens cijfers van Statistik Austria kostten uien in juli zo'n 33 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar. De aardappelprijzen klommen in dezelfde periode met 20 procent omhoog  — inclusief de prijs voor verwerkingsproducten: friet werd 9 procent duurder en chips 8,8 procent.

De uienprijs werd vooral vanwege de duidelijke kleinere oogst van vorig jaar (wegens droogte en areaalafname) omhoog gedreven. Sinds enkele dagen ligt het prijsniveau echter weer op de seizoenswaarde van 2018.

Slechte oogststart
Een andere ontwikkeling bij de aardappelen: hun prijs ligt nog steeds duidelijk hoger dan in seizoen 2017 en 2018. Verantwoordelijk hiervoor is het tot nu toe trieste resultaat bij het oogsten van de vroege aardappelen. Volgens de AMA is door droogte en hitte op veel plaatsen de opbrengst per hectare bij vroege aardappelen gehalveerd ten opzichte van normale jaren. Statistik Austria raamt het oogstverlies bij vroege aardappelen in Oostenrijk op 5 procent.

Appelen een kwart goedkoper
Er zijn voor de consumenten echter ook positieve cijfers te zien in de prijsstatistieken voor levensmiddelen. Appelen en citroenen zijn namelijk een kwart goedkoper dan in de zomer van 2018. Bovendien werden ook boter (-10 procent), peren (-8 procent ), perziken (-5 procent) en tomaten (-3 procent) merkbaar goedkoper.

Bron: Agrarmarkt Austria / Volksblatt


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven