Poolse blauwe bessenseizoen herstelt zich: handen voor de oogst zijn nodig

Het Poolse weer heeft een negatieve invloed op een aantal soorten groenten en fruit gehad. Dat geldt o.a. voor blauwe bessen, maar het seizoen heeft zich hersteld. De oogst is begonnen en momenteel is het weer goed.

Anna Litwin werkt bij BlueHaskap. Het bedrijft handelt vooral in honingbessen. De oogst is begonnen en alles ziet er tot nu toe goed uit. "Het blauwe bessenseizoen verloopt tot nu toe vrij goed. Het weer tijdens de oogst in Centraal-Polen is echt goed en de kwaliteit van het fruit is ook. Het is zelfs geschikt om in Europa over lange afstanden te verladen."

Het weer was deze periode niet altijd goed. Een hittegolf en hevige vorst teisterden Polen een aantal maanden geleden. "Het huidige weer is echt een verbetering vergeleken met een aantal maanden geleden. Het weer in de lente was niet gunstig voor het AGF. Februari, maart en april waren erg droog. We hadden bijna drie maanden geen regen; midden april en begin mei begon het hevig te vriezen en in juni en juli hadden we te kampen met hagelstormen. Dat is duidelijk terug te zien aan de appelen. We zullen dan ook ongeveer 40% minder appelen oogsten in vergelijking met vorig seizoen. Met blauwe bessen is het hetzelfde liedje, maar elk jaar hebben we nieuwe plantages waardoor het gemiddelde niet zo ernstig is als met de appelen."

Volgens Litwin is de vraag naar Poolse blauwe bessen vrij hoog. "We krijgen verzoeken uit verschillende Europese landen en ook wat uit het Midden-Oosten. Als we op alle verzoeken ingingen, dan zouden we 400-500 ton exporteren. Natuurlijk hebben we minder geëxporteerd, maar niet omdat we mogelijkheid niet hadden om deze hoeveelheid te oogsten. We denken dat we rond de 600 ton dit jaar oogsten en 900 ton volgend seizoen. Maar we selecteren onze klanten zorgvuldig. Als je met zachtfruit werkt moet je zeker zijn van de kwaliteit, maar ook van de klant, of die betrouwbaar en eerlijk is."

Het was een uitdaging om het zachtfruit in Polen te beschermen tegen verschillende weersomstandigheden. Het is erg moeilijk en een kostbaar probleem, maar Litwin is het ermee eens dat bescherming gebouwd moet worden. "Een ander probleem is het enorme gebrek aan arbeidskrachten voor het plukken met de hand. Vorig jaar was dit al een groot probleem voor veel AGF-telers en dat is niet veranderd. Om onze bessen naar Duitsland en Scandinavië te sturen, moet het fruit geplukt worden. Dit is een uitdaging die zo snel mogelijk aangepakt moet worden."

Voor meer informatie:
Anna Litwin
BlueHaskap
Tel: +48 513-648-686
Email: anna@bluehaskap.com  
www.bluehaskap.com 

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven