Kosten bananenteelt Nicaragua gestegen

De kosten voor de teelt van bananen zijn in Nicaragua met 30% tot 35% toegenomen vanwege de hogere prijzen van landbouwchemicaliën als gevolg van een nieuwe belastingmaatregel. 

Bananentelers zeggen dat voor de Tax Concentration Law eind februari werd ingevoerd, agrarische productiemiddelen buiten het btw-tarief van 15% vielen. Nu dit is veranderd, zijn de kosten sterk toegenomen. 

Alfredo Centeno Argüello, voorzitter van de organisatie Rivas Banana Growers Association (Aplari): "Deze tariefverhoging heeft een negatief effect op onze productiekosten gehad en komt in een tijd dat dat telers geen mogelijkheden tot financiering hebben en investeringen hard nodig zijn. Sommigen hebben er daarom voor gekozen om hun bananenareaal te reduceren,"

Teler Miguel Pérez Romero beweert dat hij voor de belastinghervorming €2.258 kwijt was aan productiemiddelen per perceel maar dat deze kosten nu opgelopen zijn tot ruim €2.982.

De goede vraag op de lokale markt en de investeringen van drie faciliteiten om het fruit gezamenlijk naar Honduras, Costa Rica en El Salvador te exporteren, zijn doorslaggevend voor de sector geweest om het hoofd boven water te kunnen houden nu de kosten gestegen zijn, aldus de teler.

Todaynicaragua.com heeft het CentralAmericaData -rapport gepubliceerd waarin staat dat bedrijven uit Midden-Amerika vorig jaar voor €2,3 mln aan bananen, ofwel 6 mln ton, op buitenlandse markten hebben afgezet. De laatste jaren is de gemiddelde exportprijs van het fruit licht gestegen: van €0,33 per kilo in 2012 naar €0,41 per kilo in 2018. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven