Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Seizoen Poolse appelbes begonnen

"Als gevolg van het extreme weer is de Poolse appelbessenoogst dit jaar kleiner. Toch worden alle bessen geplukt," zegt Andrzei Karolak, voorzitter van Aronia Polska, de vereniging van Poolse appelbestelers. 

In het kader van een zogenaamde 'berry-relay' zullen Poolse zachtfruittelers samenwerken om consumenten tijdens de oogst aan te moedigen zachtfruit van eigen bodem te kopen. De promotie van de appelbes of Aronia is hiervan nog maar het begin. 

Polen beschikt over ideale klimatologische omstandigheden voor de teelt van appelbessen. Het areaal beslaat ongeveer 4.000 hectare en de jaarlijkse oogst wordt op 40.000 tot 60.000 ton geraamd, wat neerkomt op 60% tot 70% van de wereldwijde productie.

"Er zal dit jaar minder fruit worden geplukt vanwege nachtvorst in het voorjaar. Hoewel de appelbes minder gevoelig is voor lage temperaturen heeft de oogst in sommige delen van Polen toch vorstschade opgelopen. Ook de droogte heeft de struiken verzwakt aangezien niet alle telers hun gewassen kunnen irrigeren," legt professor Stanislaw Pluta van het tuinbouwinstituut in Skierniewice uit. 

Zo'n 70% tot 80% van de oogst bestaat uit het populaire ras Galican. Sommige telers telen daarnaast ook de rassen Nero, van oorsprong afkomstig uit Tsjechië, en Aron, een Scandinavisch ras. 

"Polen is de grootste producent van appelbessen en de grootste exporteur van halffabricaten (fruitconcentraat en diepgevroren producten) en bewerkte producten. De Poolse appelbes wordt niet alleen op de Europese markt afgezet maar ook in het Verre Oosten, op markten als Japan, China en Zuid-Korea," zegt Rafał Romanowski, de Poolse staatssecretaris van Landbouw. "Dankzij de samenwerking tussen Poolse telers, wetenschappers en verwerkers kan deze bes worden verwerkt tot een groot aantal producten, zoals sap, nectar en jam en als gedroogd of diepgevroren product worden aangeboden."  

Bron: www.sadyogrody.pl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven