Australië zet truffelmarkt op zijn kop

Bij truffels denk je al gauw aan Franse en Italiaanse bossen waar met honden naar deze dure ondergrondse zwam wordt gezocht. Al eeuwenlang worden in deze landen truffels geoogst maar sinds 1999 hebben zij er een concurrent bijgekregen in de vorm van Australië, dat in slechts 20 jaar tijd uitgegroeid is tot de vierde grootste producent van de veelgeprezen zwarte Périgord-truffel. 

Sommige Australische truffeltelers verwachten zelfs dat Australië zich over tien jaar de grootste truffelproducent ter wereld zal kunnen noemen. 

Precieze cijfers ontbreken maar dit jaar zal het land naar schatting 14 tot 18 zwarte truffels oogsten. In Spanje werd er vorige winter 60 ton truffels geoogst en in Italië 30 ton. In Frankrijk was de oogst iets groter dan die in Australië. Volgens kenners is het echter moeilijk om een raming van de Franse productie te maken omdat ze denken dat uit Spanje geïmporteerde truffel als 'Frans' product wordt verkocht. 

De truffelhandel is zeer lucratief. In culinaire kringen is de vraag naar het product sterk en de prijzen kunnen oplopen tot wel €1.100 per kilo. 

De truffel komt van oorsprong niet voor in Australië maar werd halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw in het land geïntroduceerd. De eerste Australische truffels werden in 1999 geoogst. Om truffels te telen, zijn eiken- en hazelnootzaailingen nodig waarvan de wortels geïnoculeerd zijn met sporen van de zwam. Vijf tot acht jaar later kunnen de eerste zwarte truffels worden opgegraven. 

Bron: bbc.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven