Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Met negatieve handelsbalans gaat VK de strijd aan de Brexit

Het land met het op twee na grootse negatieve handelsbalans (het Verenigd Koninkrijk) hoopt na verwacht vertrek uit de EU na 1 november goede handelsdeals te sluiten. Allereerst met de Verenigde
Staten het land met veruit de grootste negatieve handelsbalans. Zo hoopt het Verenigd Koninkrijk de (eventuele!?) negatieve gevolgen van het uittreden uit de EU goed te maken. In 2018 was de handel tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU goed voor ongeveer de helft van het totaal. Van de import van alle goederen kwam ruim de helft uit de overige EU-landen en van de export ging een kleine helft naar de EU.



Verenigd Koninkrijk is een kleine speler op wereldmarkt; internationale handel gering ten opzichte van omvang hele economie
In het grote geheel van de wereldhandel in goederen speelt het Verenigd Koninkrijk een bescheiden rol met een luttele 2,5% van de wereldwijde export en 3,5% van de import. In relatie met de omvang
van de hele Britse economie is het belang van externe handel gering. Van de belangrijke landen is alleen bij de Verenigde Staten het belang van de internationale handel in de hele economie geringer.
Het Verenigd Koninkrijk had in 2018 een negatieve handelsbalans van183 miljard euro. Het is opvallend dat het Verenigd Koninkrijk met veruit de meeste landen een negatieve handelsbalans heeft. Uitzonderingen zijn de Verenigde Staten, Ierland , Zuid Korea, Australië, Nigeria, Saoedi Arabië, Hong Kong en de Verenigde Arabische Emiraten.

EU landen vertegenwoordigen een derde van wereldhandel
De EU is als blok is met een aandeel van 33% in de totale wereldhandel van groot belang. Hiervan is het grootste deel handel tussen de EU landen onderling. Dit gaat om 21% van het wereld totaal. De export van alle EU landen naar landen buiten de Gemeenschap is goed voor een aandeel van 12%. Daarmee is de EU als één blok gezien iets minder belangrijk dan China (aandeel 13%) maar wel belangrijker dan de Verenigde Staten (aandeel 9%).

Verenigde Staten grote negatieve handelsbalans; China en Duitsland groot positief overschot
Van de afzonderlijke landen is China met afstand ’s werelds belangrijkste met in 2018 een goederen export ter waarde van 2.500 miljard dollar. De Verenigde Staten en Duitsland zijn de nummers 2 en 3 met resp. 1.700 en 1.600 miljard dollar. Van de top-3 hebben China en Duitsland een groot export exportoverschot, nl. resp. 360 en 270 miljard dollar. De Verenigde Staten heeft een enorme negatieve
handelsbalans, nl. bijna 1.000 miljard dollar. Nederland heeft een positieve handelsbalans maar dit overschot komt in z’n geheel door het enorme (135 miljard dollar) overschot met de EU landen. Met de handel met landen buiten de EU heeft Nederland een negatieve handelsbalans (70 miljard euro).

Naast de internationale handel in goederen wordt er tussen de landen ook gehandeld in diensten. Die handel heeft een omvang van 5.800 miljard dollar. De Verenigde Staten zijn veruit de belangrijkste op
enige afstand gevolgd door het Verenigd Koninkrijk. Beide landen hebben een groot overschot op deze handelsbalans. China heeft een grote negatieve diensten handelsbalans.

De Verenigde Staten is nog altijd met afstand de belangrijkste economie. Het BBP (bruto binnenland product) van de Verenigde Staten is met 19.500 miljard dollar (cijfer 2017) belangrijk groter dan dat van China (12.100 miljard dollar). De EU zit daar met 17.350 miljard dollar tussenin.

Klik hier voor het hele rapport.

Voor meer informatie:
Jan Kees Boon
Fruit and Vegetable Facts
+31 654 687 684
www.fruitandvegetablefacts.com  
fruitvegfacts@gmail.com  

Publicatiedatum: