Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Felle concurrentie onder Chinese pomelotelers

Het exportseizoen voor pomelo's vanuit het district Pinghe in China gaat in de laatste week van augustus van start. De markt voor pomelo's kent felle concurrentie, waarbij de prijs van het fruit van doorslaggevend belang is. Veel grote leveranciers moeten noodgedwongen de prijs omlaag brengen om meer concurrerend vermogen op de exportmarkt te verkrijgen. Dit betekent dat er met pomelo's erg weinig ruimte overblijft voor winstmarges.

"De Chinese e-commerce-sector heeft zich in de laatste jaren razendsnel ontwikkeld. Veel Chinese pomelotelers hebben hun export verminderd. In plaats daarvan wenden ze zich tot e-commerceplatforms die zich op de Chinese markt zelf richten, omdat de winstmarges hier groter zijn", zegt Henry Wang, manager bij Jiutai Modern Agriculture.

Jiutai Modern Agriculture exporteert voornamelijk Peiyu-pomelo's vanuit Pinghe en werkt ook met een klein volume aan grapefruit. Het bedrijf levert met name aan Polen, Duitsland, Wit-Rusland en Nederland. "In China zelf zijn onze pomelo's beschikbaar bij Carrefour, Auchan, Metro en andere grootschalige supermarktketens. Ons fruit is ook te vinden bij discounters als Lidl, Biedronka en Dino. De prijs-kwaliteitverhouding van Chinese pomelo's is erg goed. Deze pomelo's zijn vrij rijp, waardoor ze populair zijn bij buitenlandse consumenten. De export van de gehele Chinese pomelo-sector komt gemiddeld neer op 8.000 tot 10.000 containers per jaar. Chinese exporteurs richten zich meer op groter fruit en bewaren kleiner fruit voor de binnenlandse markt. Wij verwachten dat de export af zal nemen tot ongeveer 6.000 containers."

"De oogst van Peiyu-pomelo's in Pinghe begint in het midden van augustus en loopt door tot het midden van december. De seizoenspiek voor de afzet van pomelo's loopt door tot het einde van januari. De opbrengst van kleinere pomelo's nam in Pinghe met ongeveer 25% af door slechte weersomstandigheden. Gegeven dat we een goede kwaliteit kunnen garanderen, verwachten we dat de CIF-prijs neer zal komen op rond de €650 per ton. Deze prijs is iets hoger dan vorig jaar", licht Wang toe..

"De exportmarkt heeft strenge eisen voor pomelo's. De pomelo's die wij exporteren moeten tegemoet komen aan verschillende richtlijnen met betrekking tot residu van gewasbeschermingsmiddelen en zware metalen. De pomelo's blijven bij een temperatuur van rond de 5° Celsius 60 dagen vers. Om de kwaliteit te beschermen, gebruiken we milieuvriendelijke verpakking. De pomelo's worden beschermd door netten, die voorzien zijn van een gekleurd lint met een streepjescode. Verder gebruiken we gestandaardiseerde kartonnen dozen en vervoeren we de pomelo's in koelcontainers."

Er zijn veel pomelo-exporteurs in China. De concurrentie is dan ook fel. "We moeten eigenlijk een Chinese branchevereniging voor de export van pomelo's opzetten en zo een gegarandeerde minimumprijs afspreken", zegt Wang. "Op deze manier kun je gezonde concurrentie in de sector bewerkstelligen. We kunnen dan de concurrentiepositie van pomelo's uit Pinghe verbeteren binnen de internationale markt voor deze fruitsoort. Ook kunnen we zo de status verbeteren van de pomelo's uit Guanxi."

Jiutai Modern Agriculture heeft voor 267 hectare aan plantages in Pinghe. Daarnaast heeft het bedrijf in coöperaties de beschikking over nog eens 400 hectare. Alle pomelo's die via deze plantages worden geteeld hebben een GlobalGAP-certificaat. Het bedrijf werkt momenteel aan het verkrijgen van een Grasp-certificaat. "We zijn gericht op de kwaliteit en de smaak van ons fruit. We leggen een prioriteit bij de ervaring van de klant. We hopen dat we de kwaliteit van Jiutai onder meer consumenten kunnen brengen en ze de gelegenheid kunnen geven om kennis te maken met de uitstekende smaak van onze pomelo's", zegt Henry Wang tot slot.

Voor meer informatie:
Henry Wang - Manager
Jiutai Modern Agriculture Co., Ltd.
Tel.: +86 13685033992 
E-mail: henry@chinajtny.com  
Website: www.chinajtny.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven