Marktrapport Oostenrijk week 34/2019

'Aardappelprijzen dalen, uienprijzen onveranderd'

De prijzen op de Oostenrijkse aardappelmarkt raakten afgelopen week iets sterker onder druk. Na de neerslag en de lagere temperaturen zijn de rooiwerkzaamheden nu weer op gang gekomen. Naast de oogst van de aansluitende rassen is men lokaal inmiddels ook al aan de oogst van de hoofdrassen begonnen. Daarbij schommelen de opbrengsten per hectare dit jaar sterk. In z'n geheel genomen verwacht men een zwak gemiddelde bruto-oogst.  In hoeverre dit nog kwalitatief beïnvloed wordt door bijvoorbeeld aantasting door draadworm of het aanvreten door muizen is nog ongewis.

Deel al in bewaring gelegd
Het beschikbare aanbod neemt nu duidelijk toe en is voor de rustige binnenlandse vraag, veroorzaakt door de vakantie, meer dan voldoende. Deels is men reeds begonnen om een deel van de oogst in bewaring te leggen.  Nu het einde van de schoolvakantie in het oosten van Oostenrijk voor de deur staat, zou de afzet in de komende weken weer aan kunnen trekken. In Niederösterreich en Burgenland zijn de telersprijzen in de afgelopen week gedaald. Aan het begin van deze week werd er voor overwegend  vastkokende rassen meestal 25 euro per 100 kg betaald. Voor vastkokende rassen kon nog maximaal 30 euro per 100 kg behaald worden. In Oberösterreich bleven de prijzen stabiel bij 34 euro per 100 kg.

Uienprijzen onveranderd
Op de Oostenrijkse uienmarkt zijn er geen grote veranderingen te zien. De afzet van de winteruien loopt langzaam ten einde. Zomeruien zijn eveneens reeds beschikbaar. De oogst stelt echter op veel plaatsen teleur. Bovendien wordt er vaak van een bovengemiddeld hoog aandeel aan klein uitvallende uien bericht. De telersprijzen bleven op het niveau van de voorgaande week. Aan het begin van de week werd er afhankelijk van de kwaliteit tussen de 23 en 28 euro per 100 kg betaald.

Rustige vraag op de wortelenmarkt
De wortelenmarkt in Niederösterreich is stabiel en onveranderd ten opzichte van de voorgaande week. De opbrengst per hectare ligt op een gemiddeld niveau. Het Oostenrijkse aanbod past bij de zomerse, rustige binnenlandse vraag. De prijzen zijn ten opzichte van de voorgaande week niet veranderd.

Bron: LKÖ


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven