Kritiek op Amazon wegens niet-duurzame verpakking

Australië: Coles bouwt drie zonnecentrales
Coles heeft met het duurzame energiebedrijf Metka EGN een overeenkomst van tien jaar gesloten voor de aanbouw van drie zonnecentrales in New South Wales. De zonnecentrales zullen genoeg energie genereren om elk 39.000 huishoudens van stroom te voorzien. Het is voor het eerst dat een Australische supermarktketen met een energiebedrijf een soortgelijk partnerschap sluit. Coles zal meer dan 70% van de verkregen energie van de zonnecentrales afnemen, wat neerkomt op ongeveer 10% van het totale energieverbruik van de retailgroep. De zonnecentrales zullen meer dan 220 gigawatt-uren aan energie leveren aan het nationaal stroomnetwerk. Als dezelfde hoeveelheid elektriciteit zou worden gegenereerd door niet-duurzame bronnen, zou dit hebben geleid tot de productie van meer dan 180.000 ton aan broeikasgassen, oftewel de jaarlijkse uitstoot van 83.000 auto's.
Bron: colesgroup.com.au 

China: Alibaba stelt beursgang in Hong Kong uit
Alibaba Group Holding Ltd heeft de plannen voor zijn beursgang van $15mld (€13,5mld) in Hong Kong uitgesteld wegens de politieke onrust in deze regio. De plannen voor de beurs van Hong Kong worden nauwlettend in de gaten gehouden door de financiële sector, omdat dit een beeld geeft van de huidige zakelijke omstandigheden in dit gebied. Hoewel vooralsnog niet bekend is wat het nieuwe tijdschema voor de beursgang gaat zijn, vindt deze mogelijk plaats aan het begin van oktober. Dit zal volgens anonieme bronnen afhankelijk zijn van of de politieke onrust afneemt en of de omstandigheden op de markt verbeteren.
Bron: reuters.com 

Polen: Dino Polska heeft sterk eerste halfjaar
De Poolse supermarktketen Dino Polska had in het eerste halfjaar een toename in omzet van 30,5% tot PLN3,5mld (€800mln). De bruto winst van het bedrijf steeg in deze periode jaar op jaar met meer dan 36,8%. Het winstmarge nam toe met 0,4 percentagepunten tot 8,9%. Dino Polska verklaarde het resultaat zelf door de geleidelijke uitbreiding van het winkelnetwerk en de hogere vergelijkende winkelomzet, die in de afgelopen periode met 11,1% toenam.
Bron: esmmagazine.com 

China: Costco opent winkel in Minhang
Costco opent binnenkort zijn eerste Chinese winkel in het district Minhang bij Sjanghai. De Amerikaanse groothandelaar hoopt een stuk marktaandeel te kunnen bemachtigen in de sterk groeiende supermarktsector van China. China wordt dan ook een belangrijk focuspunt voor het Amerikaanse bedrijf. De winkel in Minhang geldt als een experiment om te zien of Costco daadwerkelijk dieper de Chinese markt induikt, aldus onderdirecteur Richard Zhang. De prijzen bij de winkel in Minhang zullen lager zijn dan bij de online winkel van Costco op het Chinese Tmall-platform.
Bron: shine.cn 

Zuid-Afrika: Shoprite haalt winstverwachting niet
Shoprite Holdings is er niet in geslaagd de eigen winstverwachting te halen. Het bedrijf heeft te maken met schaarste in Zuid-Afrika en valuta devaluatie in de rest van Afrika. Met name het eerste halfjaar was zwaar voor Shoprite, hoewel de situatie in de thuismarkt in het tweede halfjaar zich verbeterde. In het eerste halfjaar had de eigenaar van de ketens Checkers en Usave te maken met een staking bij het grootste distributiecentrum van de retailgroep. Ook werd een nieuw IT-systeem geïnstalleerd, dat aanvankelijk de leveringsketen verstoorde. In het tweede halfjaar steeg de omzet in Zuid-Afrika met 7,4% en in het afgelopen kwartaal met 9,4%. De Zuid-Afrikaanse afdeling is goed voor 74,9% van de totale omzet van Shoprite.
Bron: reuters.com 

Spar opent twee nieuwe winkels op Cyprus
Spar heeft in de Cypriotische steden Nicosia en Limassol twee voormalige Debenhams Food Hall-vestigingen heropend als Spar-supermarkten. Ook heeft de retailer winkelpersoneel getraind om ervoor te zorgen dat de nieuwe vestigingen zo soepel mogelijk met de rest van de organisatie mee kunnen draaien. De nieuwe winkels hebben een breed assortiment aan huismerkproducten van over de hele wereld. Ook worden dagelijks kortingsacties gehanteerd. Spar ondersteunt lokale telers en leveranciers door zoveel mogelijk lokale producten in de schappen te plaatsen, zoals bakproducten, delicatessen en groente en fruit. Ook wordt aan de vraag naar vegaproducten voldaan door middel van het Spar Natural-assortiment. Spar wil op Cyprus in de komende vijf jaar in totaal 20 nieuwe winkels openen.
Bron: esmmagazine.com 

VK: kritiek op Amazon wegens niet-duurzame verpakking
Amazon heeft in het Verenigd Koninkrijk kritiek gekregen van milieugroeperingen en klanten wegens de introductie van nieuwe plastic verpakkingen. De verpakkingen kunnen niet worden gerecycled. Terwijl veel Britse supermarkten steeds meer het plastic verbruik proberen terug te dringen, is de grootste retailer ter wereld juist begonnen om kleine artikelen in plastic enveloppen te versturen. Het voordeel voor Amazon is dat hierdoor meer bestellingen per pallet kunnen worden ingeladen. Volgens critici is dit echter een grote stap terug in de strijd tegen plastic afval.
Bron: theguardian.com 

China: Alibaba neemt e-commercebedrijf van NetEase over
Alibaba Group Holding Ltd heeft voor $2mld (€1,8mld) het Chinese e-commercebedrijf Kaola overgenomen van NetEase Inc. Kaola biedt online huishoudelijke apparaten en andere producten aan. Het bedrijf is een van de grootste importeurs van China.
Bron: reuters.com 

VS: vakbonden in Zuid-Californië leggen meer druk op supermarkten
De vakbond United Food and Commercial Workers (UFCW) heeft plannen voor protestacties aangekondigd. De vakbond wil daarbij direct contact zoeken met de consument. Op deze manier wil de organisatie meer druk leggen op supermarktketens als Ralphs, Vons en Albertsons, gezien het overleg met deze ketens op dit moment vast loopt. De acties van de vakbond kunnen gevolgen hebben voor meer dan 500 vestigingen. Het overleg tussen de vakbond en de supermarktketens betreft een beter salaris en onderdelen in de arbeidsovereenkomst met betrekking tot gezondheidszorg. De vorige arbeidsovereenkomst is in maart 2019 afgelopen. Volgens de UFCW bieden de ketens een salarisverhoging van 1% en veranderingen in het zorgplan, wat volgens de vakbond echter ontoereikend is voor werknemers die in Zuid-Californië leven. Ralphs heeft in een verklaring aangegeven forse loonsverhogingen door te willen voeren, zonder dat hierbij het zorgplan of de pensioenfondsen in het geding komen.
Bron: grocerydive.com 

VS: Stater Bros. viert jubileum met nieuw logo
Stater Bros. viert zijn 83ste jubileum met een nieuwe vormgeving. De supermarktketen heeft 172 winkels in Californië. Onlangs werd in Tustin het nieuwe winkellogo geïntroduceerd, dat ter vervanging dient van het oude logo uit de jaren '70. Stater Bros. profileert zich vooral als een supermarktketen voor de arbeidersklasse. In de afgelopen jaren heeft de keten zichzelf steeds meer een trendy uiterlijk gegeven om zo meer aansluiting bij de klant te vinden. Ook is het assortiment gemoderniseerd met producten als sushi en een breed wijn- en bierassortiment. De nieuwe vormgeving maakt gebruik van vriendelijke en warme kleuren. Met oktober hoopt de keten het interieur van 45 winkels te hebben vernieuwd.
Bron: ocregister.com 

Canada: Metro Ontario breidt maaltijdbezorging uit
Metro breidt in Ontario zijn partnerschap met de thuisbezorg-app SkipTheDishes uit naar zes nieuwe locaties. Het partnerschap begon als een pilotproject bij een winkel in Etobicoke in februari. Klanten kunnen maaltijden bestellen variërende van salades en sandwiches tot complete diners, die vanaf Metro-winkels in Etobicoke, Toronto en Burlington worden geleverd via het logistieke netwerk van SkipTheDishes.
Bron: canadiangrocer.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven