Chileense appelexport, nieuwe rassen en nieuwe trends

De Chileense appelsector richtte zich voor de export voorheen met name op vertrouwde rassen, zoals Gala en Fuji. Gezien de veranderingen binnen de wereldwijde appelsector de laatste tien jaar, hebben Chileense telers ervoor gekozen de kloons van deze populaire rassen te verbeteren. Nieuwe clubrassen zijn echter ook een reëel alternatief om rassen te vervangen en dat gebeurt momenteel in Chili. 

De afgelopen jaren voerden vertrouwde rassen de Chileense appelexport aan maar nieuwe rassen zoals Ambrosia en Jazz hebben ook terrein gewonnen. Daarnaast zijn er nieuwe kloons, zoals Brookfield, Galaval, Jugala, Buckeye, Raku Raku, Rosy Glow en Lady in Red geïntroduceerd om de oude rassen Gala, Cripps Pink en Red Delicious te vervangen. 

De vervanging van rassen is duidelijk af te lezen uit de cijfers van de Chilean Plant Nursery Association (AGV). Zoals te zien is in de onderstaande tabel is de afzet van plantmateriaal van verbeterde kloons en nieuwe rassen, zoals Rosy Glow, Fubrax, Amborsia, Raku Raku, Honeycrisp en Galaval steeds verder toegenomen. Anderzijds is de afzet van oude rassen en kloons sterk gedaald. 

Zoals in de onderstaande tabel is te zien, is de export van nieuwe appelrassen de afgelopen vijf jaar gegroeid. In 2018 werden er 13.651 ton verladen. Dit volume vertegenwoordigt echter maar 1,8% van de totale Chileense appelexport in dat jaar. 

Verbeterde kloons van traditionele appelrassen hebben de oorspronkelijke, minder productieve rassen geleidelijk aan vervangen. Dit is duidelijk te zien in de groep Fuji-rassen, waar de Raku Raku kloon goed was voor 57% van de Fujiexport in 2018. Ook bij andere rassen, zoals Gala, is dit het geval. Nieuwe rassen, waaronder Tenroy, Brookfield en Buckeye hebben de laatste jaren een groei doorgemaakt. 

Met een appelareaal dat iets groter is dan 35.000 hectare is Chili goed voor 2% van de totale wereldwijde appelproductie en voor 29% van de productie op het zuidelijk halfrond. Met een export van zo'n 740.000 ton is Chili de vierde grootste exporteur van appelen ter wereld en de grootste op het zuidelijk halfrond. Dankzij het vervangen van appelrassen heeft Chili haar productie op peil weten te houden en verwacht het de komende jaren een bescheiden groei en verbetering van de fruitkwaliteit. 

Markt voor nieuwe rassen
In 2018 was de appeloogst in Europa kleiner als gevolg van strenge vorst die schade aanrichtte in de belangrijkste teeltgebieden. De situatie in de Verenigde Staten was vergelijkbaar met vorst later in het seizoen. Hierdoor bereikte de export van Chileense appelen het hoogste niveau in vier jaar tijd. Er werd 10% meer fruit geëxporteerd dan in 2017. 

De nieuwe rassen en kloons droegen hier ook aan bij, zoals blijkt uit de onderstaande tabel. De export was met name op de eerder genoemde markten gericht (Europa en de VS). Voorheen was Noord-Amerika de belangrijkste bestemming voor nieuwe appelrassen uit Chili. In 2018 groeide het aandeel van Europa echter naar 42%, terwijl dat van Noord-Amerika 39% bedroeg. 

De voortdurende vervanging van oude rassen bestaat uit de introductie van nieuwe rassen en kloons met betere uiterlijke eigenschappen. Daarnaast moet er gekeken worden naar het verplaatsen van de teelt naar de meest geschikte klimaatzones. Dit zal de Chileense appelsector helpen om de exportcijfers van vijf jaar geleden (800.000 ton) weer te evenaren en haar positie als één van de belangrijkste spelers op de wereldwijde appelmarkt te consolideren. 

 

Bron: iQonsulting.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven