Prijzen Chileense kiwi's en voortgang seizoen in Nederland en China

In China en Nederland verloopt het seizoen voor Chileense kiwi's voorspoedig. Op beide markten zijn de prijzen goed. 

Nederland
Bij aanvang van het Chileense kiwiseizoen op de Nederlandse markt (Nederland kwam in 2018 op de vierde plaats voor de Chileense kiwi-export) waren er twijfels over de prijzen. Men vreesde dat de prijzen net zo slecht zouden zijn als in het seizoen 2018, mede omdat de Italiaanse kiwivoorraden in maart nog aanzienlijk waren. Tegelijkertijd verwachtte Chili dat de export in 2019 zou dalen. De aanvoer van Chileense kiwi's naar de Europese markt kwam echter één tot twee weken later op gang dan in 2018. Dit betekende dat de lokale kiwivoorraden tegen die tijd verminderd waren en hierdoor zakten de prijzen voor lokale kiwi's nog verder in. 

De eerste prijzen werden in week 19 geregistreerd. Hoewel deze prijzen wat lager waren dan die bij aanvang van het seizoen 2018, trok de vraag aan en was de markt ontvankelijker. De aanvoer uit Chili nam ook toe maar niet zo sterk als vorig jaar het geval was. Dit resulteerde in een gemiddelde kiwiprijs van €1,50/kg die gedurende een groot deel van het seizoen op dit niveau bleef. Vanaf juni vertoont de prijs een stijgende trend ondanks de grotere aanvoer. De resultaten aan het einde van het seizoen zullen dus naar verwachting positief zijn. 

 

China
In China wordt de marktsituatie bepaald door de kleinere binnenlandse kiwi-oogst als gevolg van strenge vorst. De export van Chileense kiwi's begon in week 14, op hetzelfde moment als het jaar daarvoor. Gedurende de eerste drie weken waren de prijzen hoog, tot €2,25 per kilo, waarna zij in week 19 tot onder de €1,80 per kilo daalden als gevolg van de overvloedige aanvoer uit Chili. Ondanks het feit dat de hoeveelheden Chileense kiwi's die tot week 28 naar China werden geëxporteerd 35% hoger waren dan in dezelfde periode van 2018 en 10% hoger ten opzichte van 2017, kwam de gemiddelde groothandelsprijs de meeste weken boven dan die van voorgaande seizoenen uit. 

Betere kwaliteit
Tot slot moet gezegd worden dat de kwaliteit van de Chileense kiwi's die beide markten ontvingen beter was. Dit is positief en bewijst dat de maatregelen genomen door het Chilean Kiwifruit Committee effectief zijn geweest. 

Bron: iQonsulting.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven