Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Paul Delbeke, Districhamp

“Champignons maken een lichte prijsstijging door”

Tholen – Van een traditioneel rustige zomerperiode was geen sprake bij het champignonbedrijf Districhamp uit Pittem. “De vraag van de afgelopen maanden is zeker niet slecht te noemen. In Nederland is een grote champignonspeler failliet gegaan en de gevolgen van de daarmee gepaard gaande tekorten hebben wij ook hier in België gevoeld”, vertelt Paul Delbeke van Districhamp. Voor de komende maanden zal de teelt weer worden aangepast op het snelle schema. “Vanaf september begint de drukke periode die doorloopt tot eind april. Wanneer bij de mensen de koude groenten op tafel komen, eet men minder champignons. Bij warme gerechten horen die er automatisch wel bij.”

“Champignons maken prijsstijging door”
De teler en handelaar ziet dat champignons de laatste jaren een lichte prijsstijging doormaken doordat het aantal spelers beperkter is geworden maar eveneens omdat het telen duurder is geworden. “Echter betekent dat niet dat de champignonmarkt een makkelijke markt is. Veel bedrijven hebben het moeilijk, ook de kleinere bedrijven. We zien steeds meer dat de kleinere bedrijven zich specialiseren door over te stappen naar biologische- of kastanjeteelt. Er moet een zekere schaalgrootte zijn om kostprijsverlagend te kunnen werken. Dit kan zich vertalen in het verlagen van de plukkosten, energiezuiniger werken, of door betere contracten af te sluiten met leveranciers,…”, aldus Paul.

Verpakken wordt uitdaging
“Als gevolg van de droge zomer van 2018 hebben we dit jaar problemen met de kwaliteit van de compost. En omdat we dit jaar ook een vrij droge zomer hebben gehad zullen die problemen volgend jaar misschien ook wel aanhouden. Door de slechtere kwaliteit van de compost zijn de producties lager, omdat er minder voedingsstoffen vrijkomen”, vertelt Delbeke. Naast grondstofproblemen gaat ook de verpakking een uitdaging worden de komende jaren. “Plastic verpakkingen kunnen eigenlijk niet verdwijnen, maar toch opteert de consument eerder voor kartonnen of duurzame verpakkingen. Daartegenover hangt natuurlijk altijd een prijskaartje die niemand wil betalen. Toch denk ikzelf dat plasticverpakkingen nog altijd een goede keuze zijn als die op het eind kan worden hergebruikt. Moet er niet meer worden ingezet op vermijden dat plastic in de natuur terechtkomt? In Zwitserland schijnt 90 procent van alle plastic te worden gesorteerd om later in allerhande circuits als nieuwe grondstof te gebruiken.”

Voor meer informatie:
Paul Delbeke
Districhamp
Brugsesteenweg 66 
8740 Pittem
00 32 51 48 58 97
info@voc-districhamp.be    
www.voc-districhamp.be