Danone wil dat helft van haar aardbeien afkomstig is uit Mexico

Isidro Ramírez teelt al meer dan 28 jaar aardbeien in Maravatío. Gelegen in het oosten van het Mexicaanse Michoacán, tussen Morelia en het Mexicaanse Atlacomulco, is het vanwege de temperatuur een zeer geschikte plek voor de aardbeienteelt. Bijna het hele jaar is het 19° C. Ramirez weet dat de grond goed is, maar daarnaast heeft hij dankzij een automatiseringsproject de oogst kunnen vergroten tot 110 ton per hectare. De opbrengst van zijn buren is vaak maar de helft. 

Ramirez maakt deel uit van het project Madre Tierra, waardoor de van origine Franse multinational Danone meer Mexicaanse aardbeien hoopt te  kunnen afnemen. Het doel is dat wereldwijd binnen 4 jaar de helft van de aardbeien die geconsumeerd worden van nationale oorsprong zijn. Vandaag de dag is dat 12 %. 

'Nu moeten we importeren uit de Verenigde Staten, Marokko, China, Argentinië of Chili vanwege de prijzen die omhoogschieten in Zamora als gevolg van overstromingen, droogte, plagen en andere factoren', legt de vicepresident van Danone Mexico, Fabrice Salamanca, uit. Het bedrijf heeft samen met Altex een programma ontwikkeld om de aardbeien te verwerken in de jams die gebruikt worden om met de yoghurt te mengen. 

De voedingsmiddelbedrijven verwachten in de eerste fase 2 miljoen euro te moeten investeren (ongeveer 43,5 miljoen peso) om  dit project in Maravatío op te starten .

Momenteel wordt 90 % van de geconsumeerde aardbeien in Zamora geteeld, ook in Michoacán, en 10 % in Aguacalientes. 

'De telers uit Maravatío kunnen niet alleen aardbeien aan ons verkopen, zij kunnen hun overschot ook exporteren naar de Verenigde Staten en Canada. Het gebied binnen de gemeente leent zicht uitstekend voor de ontwikkeling van deze kleine telers. We beginnen dan ook met hen, maar het idee bestaat om op zoek te gaan naar andere voor ontwikkeling geschikte gebieden voegt Salamanca toe. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven