Poolse tomatenprijzen omhoog door toename export naar Spanje en Oekraïne

Volgens het ministerie van Landbouw en plattelandsontwikkeling bedroeg de prijs van binnenlandse tomaten op de groothandelsmarkten in juli € 1,12 per kilogram, wat 83 procent meer is dan vorig jaar. Sinds de eerste rapportage in 2004 was deze prijs alleen in 2010 hoger, aldus experts van de PKO BP-bank.

Bovendien stegen de prijzen van tomaten in juli met maar liefst 50 procent maand-op-maand, wat ongebruikelijk is voor juli. De prijzen van korte komkommers stegen ook aanzienlijk - met 66 procent maand-op-maand.

Een van de belangrijkste redenen voor de stijgende tomatenprijzen is de grote tomatenexport uit Polen, die wordt versterkt door tekorten op de buitenlandse markten, waaronder in het door droogte geteisterde Spanje. Volgens Eurostat daalde de export van tomaten uit Spanje in mei met 26,3 procent en met 44 procent naar Groot-Brittannië, een belangrijke importeur van tomaten uit Polen. De totale tomatenafzet uit Polen in de eerste vier maanden van 2019 steeg met 6 procent jaar-op-jaar.

Bovendien groeit de export van Poolse tomaten naar Oekraïne sterk - in de eerste vijf maanden van 2019 (voornamelijk in mei) steeg deze met een factor van 7,7. Vanwege ongunstige weersomstandigheden (hoge temperaturen, overstromingen en ziekten), daalde de oogst van tomaten aanzienlijk en hun prijzen bereikten een recordniveau in juli. Een significante daling van de binnenlandse productie van industrietomaten (volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek een daling van meer dan 9 procent jaar-op-jaar) tot het laagste niveau sinds 2010 draagt ​​ook bij aan de prijsstijgingen in Polen.

Bron: www.sadyogrody.pl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven