Hatipoglu Tarim over het uitbannen van chemische gewasbescherming in haar boomgaarden

"Onze Sultana-druiven zijn gereed voor de Europese markt"

Het Turkse druivenseizoen is in volle gang en de vooruitzichten voor één bepaalde exporteur zijn zeer goed. Mushin Riza, exportdirecteur bij Hatipoglu Tarim, beweert dat zijn bedrijf grote vooruitgang heeft geboekt om de voedselveiligheid van haar Sultana-druiven te verhogen.

Sultana-druiven zijn van oudsher een belangrijke categorie voor het bedrijf. "Sultana is het meest geteelde druivenras in Turkije. Ik durf zelfs te stellen dat 90% van de druiven die in Turkije worden geteeld Sultana's zijn. Als bedrijf breiden we graag uit met nieuwe rassen voor de export, vandaar dat we crimson en andere rassen hebben aangeplant. Al 15 jaar telen we samen met onze partners Sultana-druiven en nog ieder jaar leren we iets bij. We hebben interesse in de export naar de Europese markt. Om dit doel te realiseren, hebben we ons bedrijfsprofiel aangepast."

Naast het verkrijgen van de noodzakelijke internationale voedselveiligheidscertificaten wist Riza dat er nog veel te doen was. "Het belangrijkste was de situatie in de boomgaarden. Al jarenlang zijn we in staat om een product van premium kwaliteit te telen, waar we om bekend staan. Het gewas staat echter bloot aan vele plagen en ziekten. Om deze te bestrijden passen telers overal ter wereld gewasbeschermingsmiddelen toe. Hoe hoger de residuen van deze middelen op het fruit, hoe onveiliger het fruit wordt voor de consument. Om deze reden passen we in onze boomgaarden tegenwoordig alleen nog maar biologische gewasbeschermingsmiddelen en zwavel toe. Aanvankelijk dachten we dat dit een zware opgave zou zijn."

Volgens Riza verloopt de teelt zeer goed. De oogst is begonnen en de veranderingen op het gebied van gewasbescherming beginnen vruchten af te werpen. "Ik ben oprecht trots op wat we hebben bereikt. Het meeste fruit in onze boomgaarden bevat geen residuen van gewasbeschermingsmiddelen meer. Er zijn hoogstens twee schimmelwerende middelen toegepast maar de residuen hiervan liggen ruim onder de norm. Als bijkomend voordeel hebben onze telers 75% minder uitgegeven aan gewasbescherming. In Turkije is er veel belangstelling voor wat wij hebben gedaan en er zal zelfs een televisieprogramma gewijd worden aan ons succes."

Dankzij deze aanpassingen hoopt Riza voet aan de grond te krijgen op de Europese markt. "We weten dat ons product geschikt is voor grote winkelketens in Europa. We zijn in staat om een kwaliteitsproduct te leveren en beschikken over alle benodigde certificaten. Het belangrijkste is dat we voorkomen dat consumenten residuen van gewasbeschermingsmiddelen binnen krijgen. Wat je eet is namelijk erg belangrijk," zegt Riza tot slot. 

 

Voor meer informatie:
Muhsin Riza
Hatipoglu Tarim
Tel: +90 242 339 55 25 
Email: riza@hatipoglutarim.com  
www.hatipoglutarim.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven