VOG-directeur Gerhard Dichgans

"Tekort aan dikke maten hardfruit verwacht"

Nadat aan het seizoen 2017-2018 vroegtijdig een einde kwam vanwege een tekort in de aanvoer, is het seizoen 2018-2019 juist totaal anders verlopen voor het VOG-consortium in Zuid-Tirol. Het was een seizoen vol uitdagingen, waarin de prijzen in het najaar kelderden als gevolg van de overvloedige Europese appeloogst. "Als de ramingen voor 2019 juist blijken te zijn en de Poolse appeloogst inderdaad  40% lager uitvalt, dan zullen we weer een stabiel jaar voor de boeg hebben," zegt VOG-directeur Gerhard Dichgans. "De nieuwe oogst in Zuid-Tirol belooft van zeer goede kwaliteit te zijn. De aantallen zijn vergelijkbaar met die van vorig seizoen maar helaas zijn de maten wel wat kleiner dit seizoen."

Dit jaar wijzen de ramingen voor de Europese appeloogst, die in augustus tijdens Prognosfruit in België werden gepresenteerd, op een situatie die tegenovergesteld is aan die van het voorgaande seizoen. De oogst wordt op 10.5 mln ton wordt geraamd en dat betekent een daling van 2,7 mln  (gelijk aan -20%) ten opzichte van de oogst van 2018. Dit is met name het gevolg van de sterke daling van de Poolse appeloogst, die in het voorjaar hard geraakt werd door strenge vorst tijdens de bloei. De ramingen voor de teeltgebieden in Frankrijk, Spanje en Italië wijzen op een lichte toename. Desondanks zal de oogst in deze gebieden rond het gemiddelde liggen, weliswaar met kleinere maten. In Duitsland wordt op een daling van 15% gerekend. Na een jaar met een uitzonderlijk hoge productie komt dit niet als een verrassing. 

Als de ramingen bevestigd worden dan zal de stabiliteit op de appelmarkt dit najaar terugkeren, Gerhard Dichgans is alvast optimistisch: "10,5 mln ton in Europa betekent dat de appelvoorraden weer beter in overeenstemming komen met de consumentenvraag. Helaas zijn de maten van het fruit dit seizoen wel kleiner. Dit heeft te maken met de lage temperaturen in het voorjaar en de langdurige droogte en hitte gedurende de zomermaanden. Er wordt dan ook een tekort aan grote maten en een overvloed aan middelmatige en kleine maten verwacht. Dit zal al vroeg op de markt te merken zijn en de prijsverschillen tussen de afzonderlijke maten zal groot zijn. Er is echter nog altijd sprake van onduidelijkheid omtrent de ware omvang van de Poolse oogst. Dit land is op zichzelf verantwoordelijk voor bijna 25% van de totale Europese appelproductie. De prijzen van industrieappelen vertonen echter al een stijgende trend en dat is een signaal dat er wel degelijk iets aan de hand is."

Het Consortium VOG raamt de appeloogst van haar coöperaties dit seizoen op 525.000 ton. Dit aantal komt overeen met dat van 2018 maar is wel beduidend lager dan de recordoogst van 2016, toen er 600.000 ton appelen werden geoogst. 

De pluk van Gala is 5 tot 7 dagen later begonnen. De appelen lijken van uitstekende kwaliteit te zijn. De lagere temperaturen in de eerste week van augustus zijn de kleuring van het fruit ten goede gekomen. Tijdens de hete dagen in juli werd de groei van het fruit echter geremd en dit heeft geresulteerd in kleinere maten. 

“Als we kijken naar de ramingen per ras dan is Gala koploper in termen van volume, met een oogst die op 125.000 ton wordt geraamd. Dit is een stijging van 15% ten opzichte van vorig jaar, toen hagelstormen grote verliezen veroorzaakten," vervolgt Dichgans. De aantallen Golden Delicious zijn weer verder gedaald. De oogst nam met 10% af naar 105.000 ton. De aantallen Red Delicious, Braeburn en Granny Smith komen dicht in de buurt van die van vorig jaar. De Fuji-oogst is na een beurtjaar weer terug op het gebruikelijke niveau, met een toename van 30%."

De vooruitzichten voor clubappelen zijn goed, De aantallen Pink Lady en Kanzi zijn gegroeid en die van het jonge ras Envy namen met 30% toe naar bijna 3.800 ton. Dit is te danken aan nieuwe boomgaarden die nu productief worden. 

De oogst van biologische appelen is gegroeid en wordt op 25.000 ton geraamd. Dit is deels te danken aan het feit dat telers hun drie jaar durende omschakelingsperiode afgerond hebben. Tot de voornaamste biologische rassen behoren Royal Gala, Braeburn, Pinova/Evelina en Cripps Pink/Pink Lady. In de toekomst zullen er nog eens 300 hectare aan het huidige biologische areaal van 650 hectare worden toegevoegd, waardoor het totale bio-areaal over circa drie jaar een kleine 1.000 hectare zal beslaan. Hiermee geeft het consortium blijk van het grote belang dat zij hecht aan de biologische appelteelt. 

"Een pijnlijk punt bij aanvang van het nieuwe seizoen is de voorraad Italiaanse Golden van het vorig seizoen, die nog altijd fors is en overlapt met de nieuwe appeloogst," zegt Dichgans. "Er is nu al vraag naar de nieuwe oogst Gala-appelen en ik voorzie een levendige start van het nieuwe seizoen. Daarnaast garandeert de kleinere Europese appeloogst een beter evenwicht tussen vraag en aanbod en dit is gunstig voor onze telers. Nu de oogst is begonnen, zijn de komende 15 weken van cruciaal belang. Het respecteren van de oogstschema's van de verschillende rassen is de sleutel tot succes, evenals het bewaren van appelen wanneer deze in het juiste stadium van rijpheid verkeren en dus lang houdbaar zijn. Onze telers zijn zich hier terdege van bewust. Ik ben ervan overtuigd dat het nieuwe seizoen positief zal verlopen zodat we de teleurstellende resultaten van vorig seizoen achter ons kunnen laten."

 

Voor meer informatie:
Sabine Oberhollenzer
VOG 
Tel: +39 0471-256722
Email: sabine.oberhollenzer@vog.it 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven