Marion Mispouillé, AIM (Association Interprofessionnelle melon):

"Ondanks de hoge temperaturen in juli viel de vraag naar Franse meloenen tegen”

“In het begin heeft de oogst veel te lijden gehad onder de weersomstandigheden in het voorjaar. Het seizoen is nog niet voorbij, maar we kunnen al wel zeggen dat er dit jaar geen sprake is geweest van een overschot aan meloenen. Tot nu toe zijn de volumes zelfs kleiner dan in voorgaande jaren,” legt animator bij AIM Marion Mispouillé uit.

“Wat betreft de oogst wordt het een uitdaging om de komende weken zichtbaar te zijn. Voorlopig zijn de drie teeltgebieden nog steeds actief. Tot eind augustus en in september kunnen we er zeker van zijn dat er meloenen zullen zijn, maar de onstabiele weersomstandigheden maken het moeilijk om nu al iets te zeggen over de grootte van de uiteindelijke opbrengst.”

Ondanks een zwakkere teelt dan vorig jaar had het aanbod moeite om aan de vraag te voldoen en daalden de prijzen aanzienlijk. “In juli hadden we heel mooi weer, wat gunstig had moeten zijn voor de consumptie. De vraag viel echter tegen. De meloen is een klimaatafhankelijk product en de consumptie ervan is ook afhankelijk van het weer. Maar dit jaar was dit in juli niet het geval. De reden hiervoor blijft onduidelijk. Samenvattend kan gezegd worden dat de teelt dit jaar al door de markt is teleurgesteld,” legt Marion uit.

“De kwaliteit is tot nu toe optimaal geweest. We hadden geen grote problemen, alleen enige variatie waar het gaat om de grootte van de meloenen. Van 17 tot 24 juli kregen we te maken met een cyclische crisis. Medio juli daalden de prijzen daarom sterk. Daarna stegen ze weer iets, maar niet voldoende.”

Over AIM
AIM is de interprofessionele vereniging die alle spelers binnen de meloenensector op nationaal niveau samenbrengt. “We leggen een link tussen telers, verladers, zaadbedrijven, technici, etc., verdeeld over de drie teeltgebieden, gelegen in het westen van centraal Frankrijk, in het zuidwesten en het zuidoosten. De sector bestaat uit bijna 550 telers en verladers. Dankzij AIM kunnen al deze professionals zich gezamenlijk buigen over gemeenschappelijke thema's als marktmonitoring, technische problemen, communicatie en promotie, etc.”

“We hebben overigens ook al op dit moment een aantal projecten lopen. We zijn bijvoorbeeld vorig jaar een samenwerking gestart met DGCCRF rond het zoeken naar criteria om de geografische oorsprong van de meloenen te karakteriseren. We zijn ook nog steeds op zoek naar een nieuwe naam voor de Charentais-meloen en hebben te maken met het probleem van het gebruik van plastic bij de teelt van meloenen, ” besluit Marion.

Voor meer informatie:
Marion Mispouillé
AIM
MIN de Brienne – Boîte aux lettres n°2
110 quai de Paludate
33 800 Bordeaux
www.lemelondenosregions.fr
marion.mispouille@aimelon.fr


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven