Papier, bioplastics en textiel uit tomatenafval

Luisa Trindade, hoogleraar aan het departement Plantenwetenschappen van de Universiteit van Wageningen, doet momenteel onderzoek naar vezelgewassen en het gebruik van 100% van hun biomassa als grondstof voor de productie van papier, bioplastics en textiel. Op dit moment richt haar onderzoek zich op de Miscanthus, een kruidachtige plant met een hoog cellulosegehalte, afkomstig uit Japan en de Filipijnen. Trindade streeft echter naar meer dan dat en ziet de tomatenplant als een toekomstige uitdaging binnen dit project.

Het onderzoeksteam van Luisa Trindade heeft acht nieuwe hybride variëteiten van de Miscanthus ontwikkeld. Deze hybriden zijn op tien verschillende plaatsen in Europa geplant. "Het kan zijn dat een zekere hybride het heel goed doet in Nederland, terwijl een andere beter presteert in Rusland. Het kan ook zijn dat een variëteit het overal goed doet. In dat laatste zijn we geïnteresseerd. Met veredelingstechnieken voor de ontwikkeling van genetische merkers willen we de bruikbaarheid van gewassen stap voor stap verbeteren, niet alleen op landbouwgrond, maar ook in randgebieden".

De Miscanthus heeft een aantal interessante eigenschappen, waaronder een hoge biomassaproductie en daarmee ook een hoge CO2-afvang. De biomassa van de Miscanthus bestaat voornamelijk uit lignocellulose. De veredeling richt zich dus op de verbetering van de samenstelling van dit polymeer.

Met betrekking tot het gebruik van tomatenplanten in haar onderzoek stelt Trindade: "Als veredelaar is het mijn doelstelling om de gehele plant te kunnen gebruiken. Ik geloof dat we in de toekomst tomatenvariëteiten zullen ontwikkelen waarvan de gehele biomassa gebruikt zal worden, zowel voor voedselgerelateerde als niet-voedselgerelateerde doeleinden. En wie weet, misschien zullen we variëteiten met eetbare stelen en bladeren ontwikkelen".

Volgens de onderzoeker heeft de wereld planten nodig die in hun geheel gebruikt kunnen worden. "Dat vereist de ontwikkeling van nieuwe gewassen en het herontwerp van bestaande gewassen. In alle gevallen gaat het echter om planten die tot de laatste vezel of het laatste eiwitmolecuul gebruikt kunnen worden". 

 

Bron: diariodesevilla.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven