Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Juan Manuel Coello, van Patatas Meléndez: "Er is steeds meer sprake van planning"

Spanje: "Steeds meer evenwicht in vraag en aanbod aardappelen: goede vooruitzichten"

De aardappeloogst is momenteel volop aan de gang in de Spaanse regio Castilië en León. De vooruitzichten zijn goed en de afzet verloopt naar tevredenheid.

“Het seizoen ging van start met zeer goede prijzen, toen we begonnen met het afzetten van de nieuwe aardappelen uit Zuid-Spanje. Dit was te danken aan de enorme vraag en het gebrek aan voorraad in de belangrijkste Europese telende landen dit jaar", vertelt Juan Manuel Coello, directeur van Patatas Meléndez, een toonaangevend bedrijf in de teelt en afzet van aardappelen in Spanje. "De export was daarom erg belangrijk dit jaar. Zo zijn er bijvoorbeeld veel aardappelen naar Frankrijk geëxporteerd, iets ongebruikelijks als je bedenkt dat dit land grote hoeveelheden naar Spanje en de rest van Europa exporteert".

"In de afgelopen weken hebben we te maken gehad met een kleine dip met de oogst in Castilië en León, met de meest vroege aardappelvariëteiten, die een goed bevoorrade markt aantroffen. Sommige telers werden onrustig toen de prijzen van 50 cent per kilo daalden tot ongeveer 25 cent, maar dit is nog steeds een zeer redelijke prijs voor dit product, kijkend naar de opbrengsten die worden verkregen. Op dit moment worden vraag en aanbod in evenwicht gebracht en zijn de verwachtingen goed. De gemiddelde prijs in juli was in feite vergelijkbaar met die van vorig jaar", geeft de directeur aan.

De oogstperiode van de Franse aardappel, die zoveel wordt geïmporteerd in Spanje, breekt nu aan. "Hoewel de vooruitzichten goed waren, is het nog afwachten wat de invloed van de recente hittegolven is geweest op de opbrengst en de kwaliteit. Hier is nog onzekerheid over".

Het grootste deel van de aardappelen van het bedrijf, ongeveer 80%, wordt afgezet op de nationale markt. Patatas Meléndez exporteert echter ook aanzienlijke hoeveelheden naar de belangrijkste supermarktketens in Portugal, en is eveneens aanwezig in landen als Frankrijk, Duitsland en Oost-Europese landen, met zijn verpakte aardappelen.

Juan Manuel Coello geeft aan dat het feit dat de afgelopen twee seizoenen zo positief zijn geweest voor alle onderdelen van de keten er niet toe geleid heeft dat telers hun areaal uitbreiden.

"De aardappelen zullen dit jaar ongetwijfeld tot de meest rendabele landbouwproducten van Castilië en León behoren. Een deel van het succes van de afgelopen seizoenen is het gevolg van de betere planning van de teelt met de telers. Wij, als leiders, werken met contracten en overeenkomsten met de verschillende marktdeelnemers in de keten, waarin we ernaar zoeken zeer specifieke kwaliteitsstandaarden te bieden. Op die manier beperken we de pogingen van telers die gewend zijn om alleen maar te poten om te profiteren van speculatie en de omstandigheden op de markt. Het is steeds moeilijker om zonder ervaring binnen te komen op de markt. Dat zorgt ervoor dat het areaal redelijk stabiel blijft en dat er geen grote verschillen zijn, terwijl de winst voor de gehele keten beter is. Er waren jaren waarin het telen van aardappelen niet rendabel was, maar dit is aan het verdwijnen".

"We moeten echter niet achterover gaan leunen. We moeten namelijk nog een manier vinden om de groei van de consumptie van verse aardappelen te stimuleren. Er is namelijk steeds meer concurrentie van andere koolhydraat bronnen, zoals rijst, pasta, brood, etc. Dat zal onze uitdaging voor de toekomst zijn", besluit Juan Manuel Coello.

 

Voor meer informatie:
Juan Manuel Coello
Patatas Meléndez
T: +34 983 812 920 
jm.coello@patatasmelendez.com
www.patatasmelendez.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven