Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Laura Bosquet, Culture Pom:

Het multifunctionele aardappelras Colomba kan het dit jaar in Frankrijk heel goed gaan doen

In Frankrijk is de aardappeloogst 4 weken geleden begonnen. "De eerste aardappelen werden geoogst in het departement l’Aube. Wat betreft de opbrengsten kan gezegd worden dat ze sinds het begin van de oogst rond de 45/50 ton per hectare liggen. Wel is het zo dat de hoeveelheden aanzienlijk kunnen verschillen afhankelijk van de percelen,” legt Laura Bosquet van Culture Pom uit.  

Beregenen is een van de belangrijkste oorzaken van het verschil in opbrengsten. "De hittegolf was een probleem, vooral voor telers die niet hebben beregend en zij zullen dan ook lagere opbrengsten hebben. Bovendien is de beregening intenser dan vorig jaar, wat resulteert in hogere kosten,” zegt Laura.

Maar wat de kwaliteit van de eerste geoogste aardappelen betreft, zegt Laura dat ze tevreden is: "Op dit moment is de kwaliteit van de aardappelen die zijn beregend erg goed. Ze hebben een goede grootte en zitten in een mooie jasje.

Als gevolg van de zomertemperaturen werden we, ondanks de verkregen goede kwaliteit, geconfronteerd met een zwakke vraag. “De prijzen zijn sinds het begin van de oogst sterk gedaald omdat er geen vraag is en iedereen, in Frankrijk en in andere landen, zich in de oogstfase bevindt. Maar de prijzen variëren dagelijks. Op dit moment liggen ze rond de 240 euro per ton voor ‘multifunctionele aardappelen en rond de 450 euro of meer per ton voor vastkokende aardappelen,” legt Laura uit.

Wat het nieuwe ras betreft, kan Colomba, een ‘multifunctionele’, ronde aardappel die ook nog eens van friteskwaliteit is en die al een paar voorzichtige stappen op de markt heeft gezet, het dit jaar weleens heel goed gaan doen.

Voor meer informatie:
Laura Bosquet
Culture Pom
laura@culturepom.com
www.culturepom.com

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven