Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vraag naar zoete aardappelen in Spanje groter dan het aanbod

De vraag naar zoete aardappelen is sterk toegenomen in de afgelopen jaren, zelfs zo sterk dat de vraag in Spanje groter is dan het aanbod. "Voorheen beschikten bewaarcellen gedurende het hele jaar over zoete aardappelen aangezien het product meer gedurende de herfst- en wintermaanden geconsumeerd werd. Vandaag de dag wordt zoete aardappel het hele jaar rond geconsumeerd en kent het product vele culinaire toepassingen: van ovengerechten en friet tot babyvoeding, ter vervanging van de gewone aardappel", vertelt Miguel Guerra, teler van zoete aardappelplanten.

Volgens de teler is er "op bijna elk moment van het seizoen een tekort aan zoete aardappel. Het bewijs hiervan is dat de Spaanse telers de oogst steeds meer vervroegen. Dit jaar begon de oogst begin augustus, terwijl deze normaal gesproken in september van start gaat. De planten werden voorheen in april afgezet en nu beschikken we begin maart al over planten voor de afzet".

Plantas de Boniatos Miguel Guerra werd 65 jaar geleden opgericht in Málaga en is één van de twee grote kweekbedrijven die gewijd zijn aan de teelt van zoete aardappelplanten in Spanje. In slechts vijf jaar tijd heeft het bedrijf zijn areaal verdubbeld en momenteel beschikt het over meer dan 10 hectare aan kassen van waaruit jaarlijks ongeveer 15 mln planten worden verzonden.

“Vóór deze opleving van de zoete aardappel, zetten Spaanse exporteurs 80% van het product op de binnenlandse markt af. Vandaag de dag wordt datzelfde percentage voor de Europese exportmarkten bestemd. Wij exporteren onze planten ook naar landen als Frankrijk, Nederland, België, Griekenland en Duitsland, onder andere. Onze vaste klanten breiden elk jaar hun areaal uit. Dat betekent dat 75% van ons product jaarlijks al voor hen gereserveerd is".

De meest geplante zoete aardappelvariëteit is de beauregard. Andere, meer traditionele variëteiten, zoals de California, verdwijnen.

"We werken bovendien met virusvrije planten om de opbrengsten te verhogen en misvormde zoete aardappelen te voorkomen. Op die manier dragen we bij aan een oogst van hogere kwaliteit", besluit Miguel Guerra.

 

Voor meer informatie:
Plantas de Boniatos Miguel Guerra
Miguel Guerra                                      T: +34 952530145 
M: +34 626953864
miguelpbmg@gmail.com 
www.plantasdeboniato.com

Publicatiedatum: