zwabbertopvirus

Nieuw-Zeeland: aardappelsector getroffen door virus

Biosecurity New Zealand en Potatoes New Zealand komen met een gezamenlijke reactie op het zwabbertopvirus (PMTV), waarbij de sector het voortouw neemt bij het langetermijnbeheersing. PMTV werd in september 2018 bevestigd in Nieuw-Zeeland, aanvankelijk bij telers in Canterbury.

Een nationale enquête om de omvang van de ziekte te bepalen, heeft bevestigd dat het virus in het hele land heerst, wat aangeeft dat het al lange tijd in Nieuw-Zeeland is.

"Het werd al eerder duidelijk dat deze ziekte niet kon worden uitgeroeid en dat sectorbrede langetermijnbeheersing de beste oplossing was voor aardappeltelers", zegt Sam Leske, waarnemend directeur van Biosecurity New Zealand, Readiness and Response Services.

"Biosecurity New Zealand zal de sector blijven ondersteunen bij het ontwikkelen van het langetermijnbeheersplan, dat niet-regelgevende controles en een vrijwillige overeenkomst omvat."

Het is de eerste keer dat de twee organisaties samenwerken aan een bioveiligheidsmaatregelen sinds ze zich hebben aangemeld bij de Government Industry Agreement (GIA).

Het hoofd van Biosecurity New Zealand Chris Claridge zei dat het een succesvol einde was van de eerste gezamenlijke reactie. "We zijn een plan aan het ontwikkelen wat onderzoek van mondiale deskundigen omvat, overeenkomstig de beste praktijk. Een positief resultaat tot nu toe is dat telers geen significante verliezen hebben geleden die toegeschreven kunnen worden aan de ziekte."

"Deze reactie is een voorbeeld van hoe een goed partnerschap tussen de sector en de overheid de sector uiteindelijk in staat stelt de gevolgen van biologische invasies te beperken en de besluitvorming voor de toekomst te ondersteunen."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven