Tony Derwael, Bel’Export

“Lagere Abate Feteloogst kan in Duitsland voor Conference goed uitpakken”Tholen – Het hardfruitseizoen is bij Bel’Export positief begonnen met de Corina-peer die tot het einde van deze week wordt gesorteerd. Vanaf maandag begint het bedrijf met de eerste Conference. “Het seizoen is al een stuk beter begonnen dan vorig jaar. De gemiddelde verkoopprijs voor de Corina ligt rond de 1 euro en voor de betere teler ligt de prijs rond de 70 cent de kilo. Dit is een mooie prijs om mee te beginnen voor zowel de teler als handelaar”, vertelt Tony Derwael van Bel’Export.

“Hopen op goede prijsvorming”
“De vooruitzichten voor het komende hardfruitseizoen zijn een stuk positiever dan vorig jaar. Er worden dit jaar minder appelen en peren verwacht. Polen heeft een stuk minder appelen dan vorig jaar, maar ook België heeft een stuk minder. Door de hitte hebben we al tussen de 15 en 20 procent appelen uit moeten sorteren”, aldus Tony. “De hitte in België heeft de peren niet zo geraakt, maar Italië heeft dit jaar een stuk minder als gevolg van extreme weersomstandigheden. De lagere Abade Feteloogst kan voor Conference in Duitsland goed uitpakken. Hoewel de Europese producties alsnog vrij hoog zijn, hopen we dat de prijsvorming een hoop goed gaat maken.


Zonnebrandplekken op de appelen als gevolg van de hittegolf in juli

"Zeven Plagen van Egypte"
Toch is de handelaar niet helemaal gerust dat het een zorgeloos seizoen gaan worden. “Niemand weet wat er gaat gebeuren met de naderende Brexit. Maar ik denk niet dat het goed uit gaat pakken voor de AGF-sector. We hebben gelukkig wel ervaring met het exporteren naar ‘derde’ landen, maar het is alsof we weer 40 jaar teruggaan in de tijd”, vervolgt Derwael. “Het lijkt net alsof we in de hardfruitsector te maken hebben met de Zeven Plagen van Egypte. In 2013 hadden we de ‘Pukkelpop’ storm die niet enkel de oogst maar ook hele plantages ontwortelde. Het jaar daarop kregen we op 7 augustus het plotse sluiten van Rusland als tegenmaatregel voor de EG boycot. In 2015 en 2016 hadden we enorme hagelstormen die in heel Limburg de oogst compleet verwoestten. In 2017 hadden we de lentenachtvorst en vorig jaar was de oogst zodanig groot dat door het overaanbod de prijzen totaal kelderden. Hopelijk kunnen we nu het zevende achtereenvolgende slechte jaar afsluiten met de zonnebrand die vooral veel schade aan jonge appel- maar ook perenbomen veroorzaakte!"

"Onze teelt is als een hordeloop waar elke hindernis moet genomen worden om niet gediskwalificeerd te raken. Het ergste wat ons kan overkomen is dat er NIETS misgaat tijdens de teeltperiode met een overproductie als afgelopen jaar tot gevolg. In die tijd dat de Hollanders nog beter konden voetballen dan de Belgen was er een grootheid die op zijn Amsterdams zei: ’Elk nadeel heb ook zijn voordeel!’ 

Investeren in nieuwe markten
Begin volgende week zullen de eerste Conference worden geplukt, gesorteerd en naar de klanten worden gestuurd. “De Conference hangen er goed bij. De maat is groter dan vorig jaar en kwalitatief verwachten we ook een beter product met een langere shelf life. We hopen dit jaar veel Conference naar Duitsland te exporteren, maar ook naar nieuwe markten zoals Mexico en Azië. Het duurt een aantal jaar voordat een nieuwe markt het product volledig heeft geaccepteerd, maar wanneer je als keten genoeg inspanning levert moet het zeker lukken om nieuwe markten te openen”, besluit Tony.


Kevin Derwael, Bernd Jager, Tony Derwael en hond Nixon


Een groot deel van de appelen zijn eruit gesorteerd

Voor meer informatie:
Tony Derwael
Bel'Export
Neremstraat 2
3840 Borgloon - België
Tel +32 12 440 551
belexport@belexport.com  
www.belexport.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven