Champignonteler liet werknemers illegaal in het bedrijf wonen

Bij een controle van een Limburgse champignonteler op woensdag 14 augustus is gebleken dat twee buitenlandse werknemers illegaal in het bedrijfspand woonden. De werknemers zijn nu ondergebracht in een hotel. De Inspectie SZW heeft administratie meegenomen en de werknemers gesproken. Er wordt nader onderzoek gedaan naar eventuele overtredingen van onder meer de Arbeidstijdenwet en de Wet minimumloon. Ook wordt bekeken of werknemers gevaar hebben gelopen door blootstelling aan gassen of chemicaliën.
De Inspectie SZW bezocht het bedrijf naar aanleiding van een melding. De inspecteurs troffen bij binnenkomst diverse slaapplekken aan en persoonlijke eigendommen die erop duiden dat er mensen wonen in het bedrijf. Dit is verboden en ook onveilig. Het pand heeft een bedrijfsbestemming en als er bijvoorbeeld brand uitbreekt dan weten de hulpdiensten niet dat er mensen overnachten.

De twee werknemers komen uit Maleisië en de Filipijnen. Er wordt bekeken hoeveel uren de arbeidsmigranten op een dag werken en hoeveel zij krijgen uitbetaald. Hun werkgever heeft een vergunning verkregen op basis van een leerwerkplek/ stage. Onderzoek moet uitwijzen of er inderdaad sprake was van het behalen van leerdoelen of het uitvoeren van zelfstandig werk.

De Inspectie SZW kreeg tijdens de controle assistentie van de gemeente, politie en de brandweer. Op het terrein van de champignonteler zijn gebroken asbestplaten aangetroffen en stonden diverse gesloten containers die vanwege mogelijke schadelijke gassen op een veilige manier geopend moesten worden.

Bron: Inspectie SWZ


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven