Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Cabrio-Kap feestelijk geopend door Marjolein Sonnema van LNV

Fotoreportage Open dag Proeftuin Randwijk

Tholen - Donderdag 15 augustus organiseerde Fruitconsult BV, de Nederlandse Fruittelers Organisatie, de Centrale Adviesdienst Fruitteelt en Wageningen University & Research de jaarlijkse open dag op de proeftuin in Randwijk. Tijdens deze dag werden de fruittelers en andere beroepshalve geïnteresseerden uit binnen- en buitenland over de allernieuwste inzichten op het gebied van hoogwaardige en duurzame productie van appelen, peren, pruimen, kersen en kleinfruit geïnformeerd.

De dag begon met een welkomstwoord door Siep Koning, voorzitter stuurgroep Proeftuin Randwijk, en daarna een kort woord van Gerard den Anker, voorzitter NFO, over de kennisverspreiding en de rol Proeftuin Randwijk voor de fruitteelt van morgen. Daarna was er een kort symposium waarin aandacht was voor de nieuwste innovatie op Proeftuin Randwijk: de cabrio-kap. De cabrio-kap is onderdeel van systeeminnovatie binnen het project Groene Gewasbescherming en bestuivers.

De helft van een appelperceel (0,3 hectare) op Proeftuin Randwijk is overdekt met de cabrio-kap. Als het regent sluit de overkapping, net zoals het dak van de Johan Cruijff Arena in Amsterdam, waardoor het gewas onder de kap droog blijft. En dat in slechts 2,5 minuten. 'Tijdens het telen van appels kunnen vruchtrot, schurft en vruchtboomkanker veel schade veroorzaken. Deze ziekten kunnen waarschijnlijk worden voorkomen door het drooghouden van het gewas,' zegt onderzoeker Rien van der Maas. 'De cabrio-kap kan mogelijk ook een enkele plaag buiten de deur houden: zo kunnen we bijvoorbeeld de zijkanten tijdelijk sluiten tegen de groene appelwants. Telers hoeven dan geen gewasbeschermingsmiddelen in te zetten om hun appelteelt tegen deze schimmelziekten en plagen te beschermen.'

De onderzoekers houden ook rekening met het landschappelijk aspect van de cabrio-kap in overleg met o.a. medewerkers ruimtelijke ordening van de provincie, want de overkapping zal in het oog springen binnen het boerenlandschap. 'We krijgen terug dat er regelgeving gaat komen rond de plaatsing van de overkappingen, zoals met hagelnetten is gebeurd. Dit zal in een stroomversnelling komen als de resultaten van het onderzoek goed zullen zijn, bijvoorbeeld op gebied van natuurlijke bestuivers. Onze hypothese is dat we met Beschermde Appelteelt het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen met 70 tot 90 procent kunnen terugdringen. Zo werken we aan een verschuiving van gewasbeschermingsmiddelen naar fysieke en natuurlijke methoden om schimmelziekten en plagen te lijf te gaan.’


Klik hier voor de fotoreportage

De cabrio-kap werd feestelijk geopend door directeur-generaal Agro Marjolein Sonnema van LNV. Naast de veldexcursies en diverse demonstraties was er weer een bedrijvenplein met maar liefst 50 bedrijven.


Publicatiedatum:
Auteur:
©



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven