Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE-marktrapport week 32/2019

Abrikozen: beschikbaarheid en kwaliteit afgenomen

Het abrikozenseizoen loopt richting het einde. De beschikbaarheid evenals de kwaliteit neemt af en ook de vraag wordt kleiner. Franse, Turkse en Spaanse offertes vormden de basis van het assortiment, dat werd aangevuld door Italiaanse abrikozen. Duitsland en Bulgarije speelden slechts plaatselijk een rol. De handelaren verkleinden hun aanbod vanwege de beperkte afzetmogelijkheden, wat zich stabiliserend op de prijzen uitwerkte. In Keulen verlaagden de distributeurs hun prijzen, wat de verkoop echter niet erg stimuleerde. In München liet de kwaliteit van de abrikozen te wensen over, zodat de afzet langzamer verliep. Alleen voor Turkse suikerabrikozen was de belangstelling toegenomen.

Appelen
De import vanuit het zuidelijk halfrond verloor aan betekenis. Ze genereerden minder belangstelling dan voorheen en hun aanbod nam af. Kwalitatief gezien konden ze absoluut niet overtuigen.

Peren
Het Italiaanse aanbod nam duidelijk toe: men bood voornamelijk Santa Maria en Carmen aan. In z'n totaliteit verliep de afzet goed.

Druiven
Italiaanse Victoria en Sugraone druiven domineerden de markt. In z'n geheel genomen was er sprake van een matige, op sommige plaatsen iets betere, afzet. De prijzen bleven daarbij over het algemeen op het bestaande niveau.

Kersen
Het aanbod van de overwegend Duitse kersen nam enorm af. Ook de aanvoer vanuit Turkije werd minder. Nederland, België en Slowakije completeerden het aanbod.

Perziken en nectarines
Spanje bepaalde de handel, gevolgd door Italië. Griekenland speelde een kleine rol, Frankrijk slechte een completerende. Turkije won bovendien aan betekenis.

Pruimen
Duitsland domineerde de handel met Cacaks Schöne, Bühler Frühzwetschge, Top en Katinka en was bovendien met veel andere pruimenvariëteiten zoals Herman en Hanita op de markt vertegenwoordigd.

Citroenen
Spanje domineerde de markt met Verna. In z'n totaliteit kon er zonder problemen aan de vraag worden voldaan. 

Bananen
De vraag was niet bijzonder groot. De vakantieperiode evenals het omvangrijke aanbod aan zomerfruit beperkten de afzetmogelijkheden.

Bloemkool
De vraag kon met Duitse leveringen gedekt worden. De handel verliep vanwege de temperaturen eerder slepend. Desondanks veranderden de prijzen niet veel.

Sla
Bij kropsla domineerden Duitse partijen de markt, gevolgd door Belgische partijen. De beschikbaarheid was voldoende om aan de vraag te voldoen. De prijzen bleven vaak stabiel, op sommige plaatsen tendeerden ze ook iets naar boven.

Komkommers
Het aanbod bestond uit Duitse, Nederlandse en Belgische offertes. De beschikbaarheid nam alles bij elkaar toe en was voldoende om aan de vraag te voldoen.

Tomaten
Het aanbod nam toe. Nederland en België domineerden de markt en de vraag bleef achter bij het grote aanbod. Overal werd er gesproken van prijsverlagingen.

Paprika's
Nederland domineerde de markt, Turkije en Spanje vulden het paprika-aanbod aan. Aan de vraag kon zonder problemen worden voldaan. De prijzen ontwikkelden zich heel verschillend.

Publicatiedatum: