Deskundigen over de korte- en langetermijneffecten van kimaatverandering

De impact van het weer op de Poolse fruitsector

Weersomstandigheden zijn dit jaar van grote invloed geweest op de fruitoogst. De vorst in het voorjaar en aanhoudende droogte hebben op veel plaatsen voor lagere opbrengsten gezorgd, zegt Karolina Załuska, analist van BNP Paribas.

“We verwachten dat de fruitoogst in Polen dit jaar zo'n 30% lager zal zijn dan die van vorig jaar. De kersenoogst vertoont met 30%  de sterkste daling, zo blijft uit cijfers van het Statistiekbureau. De appel- en perenoogst zullen eveneens fors lager uitvallen. Daarnaast is ook de kwaliteit van het fruit dit jaar minder goed.

Het weer heeft ook zijn weerslag gehad op de zachtfruitproductie en dit geldt met name voor frambozen en zwarte bessen. Volgens ramingen zullen er ruim 35% minder frambozen geoogst worden dit jaar. De zwartebessenoogst zal met 28% dalen ten opzichte van 2018. 

"Het gevolg is dat de prijzen van alle fruitsoorten dit seizoen hoger zullen zijn. Dit geldt voor de versmarkt maar ook voor fruit dat bestemd is voor de verwerking. Dit zal zich ongetwijfeld vertalen naar een stijging van de groothandels- en retailprijzen," aldus Załuska.

Op initiatief van de Fruit Union Association adviseren deskundigen appeltelers over manieren waarop zij zich voor kunnen bereiden op de snelle klimaatverandering en steeds extremere weersomstandigheden. 

De hogere temperaturen en luchtvochtigheid in de periode van het najaar tot het voorjaar verhoogt de kans op schimmelziekten bij appelbomen en dragen bovendien bij aan lagere opbrengsten en een zwakkere kwaliteit. Aangetast fruit is minder goed te bewaren. 

Als gevolg van de steeds hogere temperaturen steken ziekten en plagen de kop op, die voorheen alleen in tropische en sub-tropische regio's voorkwamen. 

Onderzoek heeft eveneens aangetoond dat hogere temperaturen veranderingen in de smaak en textuur van appelen veroorzaken. Klimaatverandering verlaagt de zuurgraad en stevigheid van het fruit, terwijl het suikergehalte toeneemt. Hoge nachttemperaturen aan het einde van de rijping zullen resulteren in appelen die te zoet zijn.  

Andere gevolgen van de klimaatverandering, zoals waterschaarste, zullen alle sectoren van de landbouw raken. Het feit dat er minder sneeuw valt in de wintermaanden zorgt nu al voor watertekorten in de zomer. In Polen vormt het tekort aan water voor irrigatiedoeleinden de grootste bedreiging.  

"We zien dat de omstandigheden voor de groenten- en fruitteelt in Polen, Europa en wereldwijd veranderen. De uitdagingen die de hele landbouwsector op dit gebied te wachten staan, evenals de manieren om de productie hieraan aan te passen, zijn urgente kwesties," aldus Arkadiusz Gaik, voorzitter van de Fruit Union Association.

 

Bron: www.portalspozywczy.pl and www.sadyogrody.pl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven