Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Ghabbour Farms over het druivenseizoen

"Het Egyptische druivenseizoen was zeer uitdagend dit jaar"

Het Egyptische druivenseizoen is nog in volle gang en de late rassen vinden momenteel hun weg naar verschillende markten. Het seizoen ging wat later van start en ook het weer zorgde dit jaar voor de nodige uitdagingen.

Voor Ghabbour Farms (GB Farms) is het druivenseizoen belangrijk. "Over het algemeen is het een prima seizoen," zegt Esraa Assaf, exportmanager bij GB Farms. "De eerste helft van het seizoen was erg goed wat betreft de vraag en prijzen. Vanwege het weer is het seizoen zo'n dag of tien later begonnen dan vorig jaar. Hierdoor kwamen de eerste partijen Egyptische witte druiven op de markt op het moment dat vrijwel alle voorraden Indiase druiven uitgeput waren. Dit was omstreeks week 22-23."

Tijdens de Ramadan in Egypte lag het verpakken van de druiven tijdelijk stil. In week 24 nam de aanvoer echter enorm toe. Vanaf dat moment kwam het seizoen pas echt goed op stoom. "De markt voor Egyptische pitloze rode druiven, en dan met name van het ras Flame, was goed met een sterke vraag gedurende de eerste weken. De eerste druiven bereikten de EU-markt in week 24. Het weer speelde ons echter wel parten omdat het effect had op de kleurontwikkeling van de druiven," legt Assaf uit. 

Het weer was niet de enige factor die het Egyptische seizoen dit jaar dwars zat. Egyptische telers hadden namelijk ook moeite om voldoende beschikbare containers te vinden om hun druiven te verladen. "In Egyptische havens waren er problemen met de beschikbaarheid van containers en het reserveren van vrachtruimte. Deze onverwachte situatie heeft zijn weerslag gehad op de verkrijgbaarheid van ons product." 

"Deze herhaaldelijke vertragingen veroorzaakten gaten in de aanvoer," vervolgt Assaf. "Hierdoor vroegen sommige importeurs en retailers om verzending per luchtvracht om aan de afspraken met supermarkten te kunnen blijven voldoen, wat uiteraard veel duurder was. Dit was met name het geval voor de vroege rode rassen en zorgde voor een sterke vraag en hoge prijzen. Men kan gerust stellen dat ex- en importeurs dit seizoen de nodige obstakels hebben moeten overwinnen om zich aan hun retailprogramma's te kunnen houden."

GB Farms streeft ernaar dit seizoen ongeveer 200 containers druiven te exporteren. "We exporteren diverse rassen witte, rode en blauwe druiven naar het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland, België, Polen, Zweden, Hongkong, China, Indonesië en Mauritius. We zijn uiteraard van plan om deze markten verder te ontwikkelen en volgend jaar hopen we onze druiven ook naar de Verenigde Staten en Canada te kunnen exporteren. Deze markten bieden grote mogelijkheden voor Egyptische druiven," aldus Assaf. 

Ghabbour Farms zal deelnemen aan Asia Fruit Logistica in Hongkong, Hall 3, stand Q01.

Voor meer informatie:
Dr. Esraa Assaf
Ghabbour Farms
Tel: +202-35-39-1636
Email: esraa.assaf@Ghabbour.com  
www.ghabbour-farms.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven