Rapport over Russische appelteelt

Analisten van Vostock Capital hebben een analyse gemaakt van de appelsector in Rusland. Het rapport over de bevindingen van het onderzoek naar de appelteelt is gebaseerd op beschikbare gegevens van het ministerie van landbouw, een analyse van de resultaten van teeltbedrijven en de meest recente ontwikkelingen binnen de sector. Het rapport bevat een overzicht van de situatie van de appelsector en de laatste trends, een evaluatie van actuele problemen en een samenvatting van de potentiële investeringsprojecten in Rusland. Hieronder volgen een aantal fragmenten uit het rapport. 

Huidige status sector en vooruitzichten voor ontwikkeling
De Russische appelsector heeft de laatste jaren een opvallende groei doorgemaakt. Toch heeft de sector haar volledige potentieel nog niet bereikt. Rusland is een enorm land waar de omstandigheden geschikt zijn voor de appelteelt en waar nog altijd niet volledig  beantwoord kan worden aan de vraag naar dit product op de binnenlandse markt. Ondanks alle tegenslagen in 2018 vertoonde de sector groei. De bruto-opbrengst nam met zo'n 100.000 ton toe. Dankzij de aanleg van diverse nieuwe boomgaarden groeide het areaal eveneens.

In de republiek Kabardino-Balkaria werden buitengewone resultaten bereikt. De afgelopen vier jaar groeide het appelareaal in deze regio anderhalf maal naar 19,8 hectare in 2018, waarvan 10,8 hectare  bestaat uit intensieve boomgaarden. 

Appeltelers ontvangen steun van de regering die bedoeld is om de groei van de sector te stimuleren. De regering verstrekt leningen en vergoedt 20% van de kosten voor de aanleg van kwekerijen voor plantmateriaal. Daarnaast is er een subsidie van 20% voor de bouw van fruitkoelhuizen. 

Uitdagingen en obstakels voor de sector
Eén van de grootste problemen voor de sector is de import. Het land importeert niet alleen appelen maar ook technologieën zoals machines, apparatuur, druppel-irrigatiesystemen en onderdelen van koelcellen. De meeste gewasbeschermingsmiddelen worden eveneens geïmporteerd. Deze situatie biedt veel mogelijkheden voor importsubstitutie, hetgeen een gunstig effect zal hebben op het verlagen van de kosten als gevolg van de wisselkoers. 

Andere importproducten zijn plantmaterialen. De bestaande kwekerijen zijn niet toereikend om voldoende planten te leveren voor alle geplande boomgaarden. Desondanks zijn sommige deskundigen van mening dat niet alle buitenlandse leveranciers kwaliteitsproducten leveren. Ze beschouwen binnenlandse kwekerijen dan ook als cruciaal voor de ontwikkeling van een moderne appelsector. Een grotere capaciteit van binnenlandse kwekerijen zal het mogelijk maken plantmaterialen te ontwikkelen die voldoen aan alle eisen van de intensieve appelteelt in Rusland.

Volgens analisten dragen nieuwe investeringsprojecten in kwekerijen bij aan het beperken van de import. Dankzij de groei van het Russische appelareaal neemt de appelimport in Rusland geleidelijk verder af. Aan het begin van het seizoen 2018-2019 daalde de appelimport met 9% ten opzichte van dezelfde periode van het jaar daarvoor. 

Een andere uitdaging voor Russische appeltelers is het tekort aan goed opgeleid personeel. Experts zien de oplossing voor dit probleem in betere leermiddelen, gespecialiseerde opleidingen en de ontwikkeling van een staatsprogramma om het werk in de tuinbouwsector te promoten. 

Intensieve boomgaard jaagt groei sector aan
Intensieve boomgaarden overheersen in Rusland en hebben bewezen efficiënt en productief te zijn.

De huidige capaciteit is echter niet voldoende om in de behoefte van de binnenlandse markt te voorzien. Om deze reden wordt er veel in intensieve tuinbouw geïnvesteerd.

Intensieve boomgaarden zijn zo aantrekkelijk vanwege het feit dat al na drie jaar het volledige productiepotentieel kan worden bereikt, terwijl traditionele boomgaarden hier veel langer over doen. De bruto-opbrengsten van intensieve boomgaarden zijn veel hoger omdat de bomen dichter bij elkaar geplant zijn. 

De gemiddelde opbrengst in een intensieve boomgaard bedraagt tot wel 60 ton per hectare. In een traditionele boomgaard is dit maar 12 ton per hectare. 

De regio's in Rusland die als meest geschikt voor de aanleg van appelboomgaarden worden beschouwd zijn Koersk, Belgorod en Vorozeth. 

Analisten benadrukken dat ook de regio's Tambov, Lipetsk, de republiek Kabardino-Balkaria, de republiek Ingusthetia, het zuiden van de regio Krasnodar en delen van de regio Stavropol in aanmerking komen. 

De regio's Tula en Ryazan lenen zich voor de teelt van winterharde rassen vanwege de goed ontwikkelde logistieke infrastructuur. 

Raadpleeg het rapport voor meer informatie over de analyse van de consumentenvraag, ramingen en marktstructuur voor 1019-2025 en grootschalige investeringsprojecten in de sector.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven