Afzet Vietnamese mango's daalde met 27%

Mango ras R2E2 werd vanuit Australië in 2003 in Vietnam geïntroduceerd. Enkele jaren geleden verhoogden Vietnamese telers hun teelt met bijna 10 keer door een stijgende vraag uit China. Sindsdien is de R2E2 mango het meest populaire mangoras in centraal Vietnam geworden. De maat van de R2E2 is over het algemeen erg groot: 600-900 gr/stuk en sommige wegen meer dan een kilo. 

Volgens Mr. Tran van MATS is de R2E2 met z'n kleine pit, gemiddelde zoetheid en karakteristieke smaak erg populair onder consumenten geworden. Wat de R2E2 uniek maakt, is dat ze onder hete, zonnige omstandigheden groeien zodat hun bacteriën gedood worden en het zonlicht geeft ze een mooie, roodachtige kleur. 

"De weersomstandigheden in Vietnam zijn dit jaar niet perfect. Tuinbouwproducten krijgen onregelmatig regen en zonlicht. De orkaan van enkele maanden geleden had ook een groot effect op de teelt en afzet. De afzet van de Vietnamese mangosector daalde met 27% vergeleken met dezelfde periode in 2018. Tot nu toe worden onze producten vooral naar Hong Kong geëxporteerd (3-4 containers van 12m/maand) en de overige producten gaan naar Rusland (4-5 ton/maand), Canada (1-2 ton/maand) en het Midden-Oosten (8-10 ton/maand).

Momenteel waarderen consumenten niet alleen de smaak van het product, maar ook het uiterlijk. Mensen kopen graag producten met verschillende kleuren (rood, oranje, paars...) op de schil. Producten worden ingedeeld volgens verschillende rangen die op uiterlijk en gewicht gebaseerd zijn. Onze producten hebben een sterk prijsvoordeel en we ontvingen goede feedback uit onze markten. Dit jaar breiden we uit naar nieuwe markten als de VS, Canada, Korea en Japan."

De oogst van de R2E2 mango's in Vietnam duurt vrij lang: van oktober tot mei. Vietnamese telers zetten hun mango's direct na de oogst af. De telers gebruiken vaak twee soorten verpakking, afhankelijk van de vraag. Ze hebben verpakkingen van 5 kg/doos en van 20 kg/plastic mand. 

"De beste bewaaromstandigheden voor mango's is een omgeving van 10-12°C. Voor zeevracht gebruiken we koelcontainers om de kwaliteit van het product goed te houden na 15-20 dagen op zee. Momenteel is de prijs van R2E2 mango's € 10/ 5 kg."

MTAS is een teler en exporteur met een mangobedrijf van 26 ha in de Melkong Delta in Vietnam. Naast mango's exporteert het bedrijf meer dan 30 soorten fruit onder het merk VAS. Het bedrijf werkt samen met grote lokale supermarktketens als Coop-mart, Satra en Aeon Citimart. Het bedrijf doet mee aan de Asia Fruit Logistica in Hong Kong op 4-6 september in Hall 3 stand T20.

“We willen importeurs, groothandelaren en retailers op de beurs ontmoeten."

Voor meer informatie:

DIEN TRAN
MTAS
Tel.: +849 33 68 05 36
Email: dien.tran@mtas.com.vn 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven