Overzicht wereldmarkt aardappelen

De droogte heeft dit jaar zijn sporen nagelaten in Europa. Er is weinig vraag naar aardappelen op de markt al begint zich dat weer te herstellen. De export van de grootste Europese aardappelproducten zoals Nederland, Frankrijk en Duitsland verloopt wat stroef en veel afzetmarkten verkiezen momenteel aardappelen uit andere Europese landen vanwege de prijs. Vooral Spanje profiteert hiervan met een goede oogst en hoge prijzen op de markt.In Noord-Amerika is de verwachting in Idaho somber gesteld: opbrengsten en maten vallen tegen. De vraag naar aardappelen is op het moment hoger dan het aanbod wat de prijzen opdrijft. Washington profiteert van deze ontwikkeling aangezien de oogst hier een beter vooruitzicht heeft. In Canada is de oogst in de meeste regio’s uitgesteld. De provincie Manitoba kan een recordoogst verwachten dit jaar, een van de beste ooit.

De prijzen in China zijn ook gestegen. De productie is lager door natuurgeweld. De afzetmarkten in Zuidoost-Azië kijken hierdoor eveneens naar andere markten. In Zuid-Afrika zijn de prijzen voor aardappelen gemiddeld hoger dan vorig jaar. Men verwacht dat het volume van de oogst van dit jaar niet veel verschilt van de recordoogst van het vorige seizoen. Momenteel loopt het verkoopvolume wel achter ten opzichte van vorig jaar.

Nederland: Aardappelprijzen onder druk door tamme export
De aardappelexport blijft volgens Nederlandse aardappelhandelaren momenteel nog achter. Wel begint de vraag vanuit het binnenland een beetje aan te trekken, nadat het erg rustig was gedurende de zomerhitte, maar de export wil nog niet erg vlotten. Daarom komen de prijzen onder druk te staan. Veldgewasprijzen zijn de laatste weken gedaald van 30 naar 20 cent voor de boer. Handelaren verwachten dat door de tamme export de prijzen nog wel verder zullen dalen. Ze hopen dat dit binnen de perken blijft. Vorig jaar waren onze aardappelen te duur voor een vlotte export, maar op lage prijzen zit ook niemand te wachten"

België: prijsherstel op de markt
Als gevolg van de droogte vallen de aardappelopbrengsten tegen ondanks de uitbreiding van het areaal. Toch is de opbrengst beter dan vorig jaar. Na een dip in de prijs, is de prijs zich weer enigszins aan het herstellen. De aardappelmarkt wordt momenteel beheerst door de weersverwachting. Daarnaast is het ook nog onduidelijk wat het effect van de hitte op de aardappel en zijn bewaring is.

Duitsland: ruimschoots aanbod drukt de prijzen op de binnenlandse markt
In Duitsland staan momenteel meer dan genoeg vroege binnenlandse aardappelen ter beschikking. Wel wordt er tussen de diverse teeltgebieden product uitgewisseld. Het ruimschootse aanbod zorgt echter wel voor prijsdruk op de binnenlandse markt, meldt men. Wat de export betreft, verkiezen de vaste afzetmarkten nu voor handelswaar uit de buurlanden aangezien die qua prijs een stuk goedkoper zijn dan Duitsland, bevestigt een handelaar. Van belang is echter dat men - tegen de tijd dat de hoofdoogst aanvangt - weer enigszins gelijke tred houdt met het internationale prijsniveau.

Ook in de biosector gaat de hoofdoogst binnenkort van start (naar verwachting begin september). Momenteel is de vraag naar bio-aardappelen - conform de verwachtingen op voorhand - nog relatief gering. Op de lange termijn is een interessante stijging m.b.t. bio-aardappelen te zien, terwijl het marktaandeel van de conventionele consumptierassen terugloopt. Parallel daaraan groeit ook het areaal na jarenlange stagnatie rond de 8.000 ha weer aanzienlijk. Toch zal de grote groei naar verwachting vooral in de verwerkende industrie plaatsvinden aangezien in de Duitse horeca ook steeds meer vraag ontstaat naar makkelijk te bereiden, biologische aardappelproducten.

Oostenrijk: rustige markt
Er wordt van een rustige markt gesproken met telersprijzen tussen de 30 en 37 euro/100 kg. Vermoed wordt dat de vraag de komende weken - gelijktijdig met de dalende temperaturen - weer in gang zal komen.

Frankrijk: weinig vraag zorgt voor lage prijzen
De oogst van aardappelen is vier weken geleden begonnen in Frankrijk. Er is momenteel weinig vraag vanuit de Franse markt door het warme zomerse weer. De aardappelprijs fluctueert echter sterk op de markt. Hoe verder het seizoen vordert, hoe hoger de opbrengst per hectare van aardappelen wordt. Op het einde van de rit zal echter het verschil tussen geïrrigeerde en niet-geïrrigeerde arealen duidelijk worden. De opbrengsten op de arealen met irrigatie zullen beduidend hoger zijn dan bij de telers die hier niet de mogelijkheid voor hebben. De kwaliteit van de Franse aardappelen is op het moment nog goed.

Spanje profiteert van de droogte in Europa
Door het droge weer is er sprake van een lage productie in Europa. De belangrijkste productielanden zoals Nederland, Frankrijk en Duitsland hebben hun exportcijfers zien dalen. In Spanje is de oogst beter geweest en door de goede prijzen op de internationale markt heeft het land meer aardappelen geëxporteerd. Op het moment wordt er geoogst in Castilië en León en dit jaar is de aardappel het product dat het meest rendabel is. Na een periode van tekorten enkele weken geleden, waardoor de prijzen verdubbelden tot 0,58 €/kg, herstelt de markt van vraag en aanbod zich weer. De gemiddelde prijs in juli dit jaar lag rond de 0,29 €/kg terwijl dit vorig jaar 0,27 €/kg.

Dit jaar zijn door de droogte de rollen omgekeerd tussen Frankrijk en Spanje. Normaal is Frankrijk zelfvoorzienend in aardappelen en vormt Spanje de grootste afzetmarkt. Nu exporteert Spanje aardappelen naar het buurland. De oogst in Frankrijk staat op het punt te beginnen maar de hittegolven kunnen hun uitwerking hebben op de opbrengst en kwaliteit van de aardappelen. Dit zorgt voor onzekerheid bij de Spaanse importeurs.

Verenigde Staten: lagere opbrengst en kleinere maten, maar niet in Washington
De nieuwe aardappeloogst in Idaho start volgende week maandag. De verwachting is dat zowel de opbrengst per hectare als de maat van de aardappelen lager gaat zijn dan vorig jaar. Sommige telers spreken over een reductie van 30%. Een natte april heeft de zaaiing van de aardappelen vertraagd, een koude zomer heeft ervoor gezorgd dat de aardappelen niet optimaal konden groeien. Twee keer vorst in juni hebben de aardappelen eveneens geen goed gedaan. De oogst heeft een week vertraging opgelopen. De oude oogst was vorige week afgelopen. In de Skagit Valley in de staat Washington staat de nieuwe oogst gepland voor 26 augustus. De groeicondities zijn “vrijwel perfect” met een gunstig gespreide regenval. De opbrengst zal dicht bij het gemiddelde liggen en men verwacht er een goede kwaliteit.

Op hetzelfde moment is de vraag naar aardappelen goed. “In de laatste maanden heeft de vraag naar aardappelen het beschikbare aanbod overschreden,” vertelt een handelaar. “Dat zal niet zo blijven doorgaan.”

Vergeleken met vorig jaar staat de prijs sterk. “Op de markt betaal je nu voor de oude oogst $19 voor een 40-count karton. Vorig jaar was dit $10,50. Voor een 50-, en 60-count karton betaalde je vorig jaar respectievelijk $11 en $13. Normaal zakken de prijzen wat tijdens het oogstseizoen omdat er meer spelers in de markt komen. Met de lagere opbrengst en maten verwacht ik niet dat de prijs gaat dalen zoals in het verleden.” De Washington aardappelen profiteren van deze sterke prijs op de markt.

Canada: oogst in Manitoba kan een van de beste ooit worden
De meeste oude voorraden van aardappelen komen op hun eind deze week. De nieuwe oogst staat op het punt te beginnen maar loopt in sommige delen van het land vertraging op. De nieuwe oogst in de provincie Manitoba kan een van de beste ooit worden. In veel delen in het land had men dit seizoen te maken met droogte maar de laatste dagen is er regenval geweest. In sommige delen zoals Alberta ging het echter om excessief veel regen. Een groot aantal telers is dit jaar overgegaan op irrigatie van hun aardappelvelden.

China: tyfoon reduceert aardappeloogst, hogere prijzen op de markt
De aardappelteelt in China is jaarrond, waardoor er het gehele jaar door aanbod is. Omdat er veel telers zijn in China is de concurrentie groot en dit drukt de prijzen. Momenteel gaat de prijs voor aardappelen iets omhoog, omdat de tyfoon Lekima veel schade heeft veroorzaakt aan de velden en daardoor een deel van de oogst is verwoest. Shandong, een groot productiegebied, heeft echter niet veel schade ervaren van de tyfoon, zij hadden de meeste aardappelen al in de opslag zitten waardoor ze gespaard zijn gebleven.

Veel van de productie wordt in China afgezet, omdat er vanuit China zelf ook veel vraag is naar aardappelen. Ook wordt er veel geëxporteerd en dan vooral naar Zuidoost-Aziatische landen. Taiwan en Maleisië zijn twee grote importeurs, maar ook zeer prijsgevoelig. Als de prijs iets omhoog gaat, dan wordt er naar een andere optie gezocht. Met de lagere voorraad en de iets hogere prijzen ging ook het exportvolume naar deze landen omlaag. Dit jaar was er meer export naar Latijns Amerikaanse landen, die meer interesse toonde in het Chinese product. 

Zuid-Afrika: volumes lopen achter op vorig jaar, hogere prijzen
Gekeken naar de cumulatieve afzetvolumes van aardappelen loopt Zuid-Afrika 2,3 miljoen zakken/10 kg achter ten opzichte van vorig jaar rond dezelfde tijd (68,4 miljoen zakken). De verwachting is dat men dit seizoen 248 miljoen zakken/10 kg kan oogsten wat niet zoveel verschilt met de recordoogst van vorig jaar. De opbrengst per hectare stijgt maar ook de productiekosten. De westelijke Vrijstaat, Limpopo, Sandveld en de Noord-Kaap zijn de belangrijkste regio’s die bezig zijn met de oogst. De prijzen tonen een stijgende lijn en staan nu op een gemiddelde van 2,10 €/10 kg (37 ZAR) gekeken naar de diverse markten en maten. Dit is hoger dan de gemiddelde prijs van vorig jaar rond dezelfde tijd. Er zijn indicaties dat er meer hectares worden aangeplant.

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven