Jan Hoekstra, Fruitbedrijf Hoekstra:

"Over de kersenafzet mogen we niet klagen maar de echte pieken zijn er niet meer"

Tholen - Fruitbedrijf Hoekstra uit Luttelgeest gaat de laatste week van de kersenpluk in. Eigenaar Jan Hoekstra toont zich niet ontevreden over het seizoen. "De oogst was goed, we hebben geen schade gehad door het weer en we hadden een prima kwaliteit."

"De afzet verliep ook nog niet helemaal verkeerd, maar de echte pieken die je vroeger had, die zijn er niet meer. Toen beurde je nog wel eens 8 euro, maar door het toegenomen areaal zijn die tijden voorbij. Dat resulteert in hele vlakke prijzen en dat is weleens jammer. Ik zie dat niet direct veranderen, al zie ik nog wel mogelijkheden in een grotere export. Vanaf mei is het één en al import wat in Nederland de klok slaat. Als wij vanaf eind juni aan de beurt zijn, zouden we die landen volgens mij ook meer moeten kunnen bedienen."

Hoekstra heeft een kleine 7 hectare kersen onder de kap staan. "In mijn optiek kun je in Nederland zonder overkapping geen kersen telen. Dat kan een jaartje goed gaan, maar drie van de vier seizoenen ben je de pineut", vertelt Jan. "Dit jaar was het met die hitte wel even spannend hoe de kersen zich zouden houden, maar dat is achteraf gelukkig goed afgelopen. Binnen twee uur na de pluk, koelen we onze kersen in de hydrocooler en vervolgens worden ze gesorteerd op de optische sorteermachine van Unitec, zodat we ze supervers aan onze afnemer The Greenery en aan de handel en deur kunnen verkopen."

Als volgende week de laatste Kordia's zijn geplukt, zijn de appelen aan de beurt. "Dit jaar zit er slechts een dikke week tussen de kersen en de appelen, andere jaren zat er meer tijd tussen. Al met al is dat behoorlijk aanpoten. Het is allemaal handwerk, dus we hadden op een gegeven moment deze zomer toch bijna vijftig man aan het werk", vertelt Jan.

Voor meer informatie:
Jan Hoekstra
Fruitbedrijf Hoekstra
Oosterringweg 24 I
8315 PT Luttelgeest
Tel. 0527-202895
hoekstra_jan@hotmail.com
www.fruitbedrijfhoekstra.nl Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven