Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Duitse consumentenbond:

Kant-en-klare slamixen moet vanwege kiemgevaar altijd gewassen worden voor consumptie

Praktisch en lekker: slamixen zijn juist in de zomer erg populair als bijlage bij het barbecueën. Maar kant-en-klare slamixen uit een zak, die dagen daarvoor gesneden, gewassen en verpakt werden, behoren tot de makkelijk bederfelijke levensmiddelen. Hoewel ze gekoeld bewaard worden, bestaat de mogelijkheid dat ze snel bederven. En er bestaat het gevaar dat ze met ziekmakende kiemen zoals listeria, salmonella, E. coli- bacteriën of virussen zoals Noro of Hepatitis A verontreinigd zijn. Mixen uit bladslasoorten en rauwkost zoals witte- of rodekool en wortelen kunnen daarmee een infectiegevaar voor de mens worden. Daarop wijst de Verbraucherzentrale NRW in een persmededeling.


Foto: Verbraucherzentrale NRW

Terwijl intacte sla- en koolbladeren een bepaalde natuurlijke bescherming tegen kiemen bieden, wordt dit door snijden verstoord. Op de snijplek komt sap naar buiten, dit trekt kiemen aan. De in de verpakkingen heersende luchtvochtigheid biedt bovendien een ideaal klimaat om micro-organismen snel te laten groeien.

Wassen is noodzakelijk
Uit een consumentenonderzoek over het thema barbecueën in privéhuishoudens, uitgevoerd aan de hogeschool Rhein-Waal in Kleve, is gebleken dat in één op de drie onderzochte huishoudens de slamixen voor consumptie niet gewassen worden. Teksten op de verpakking zoals 'voorgewassen' of 'klaar voor consumptie laten consumenten vaak klaarblijkelijk ten onrechte denken dat wassen voor gebruik niet noodzakelijk is.

Bron: Verbraucherzentrale NRW  

Publicatiedatum: