Genís Bordes, van Fruïm: "De Europese consument moet dit exotische fruit nog ontdekken"

Spaanse vijgen- en granaatappeloogst van start

De vijgenoogst staat op het punt van start te gaan in Alguaire, in de Spaanse provincie Lleida, waar ongeveer 65% van alle vijgen in Catalonië geteeld wordt.

“Volgende week beginnen we aan ons vijgenseizoen. De maten zullen goed zijn dit jaar", vertelt Genís Bordes, directeur van Fruïm, merk van het jonge bedrijf Eurofruit Alguaire, dat slechts drie jaar geleden opgericht werd en is gewijd aan de teelt en afzet van vijgen en granaatappelen, twee gewassen die nog niet erg gebruikelijk zijn in de regio van Lleida.

Volgens de teler en exporteur zal dit vijgenseizoen worden bepaald door een toename van de teeltkosten, die deels het gevolg is van de verhoging van het minimumloon. Deze leidt ertoe dat het telen van een kilo vijgen minstens €1,20 kost.

"Het landklimaat met mediterrane invloeden in het binnenland van Lleida maakt het mogelijk om vijgen en granaatappelen met een hoge brixwaarde te telen. Bovendien zorgt het temperatuurverschil tussen dag en nacht in het geval van de granaatappel voor een zeer intense kleuring".

Het vijgenras dat het bedrijf teelt is een variant van de Cuello de Dama, die zich in de loop van de jaren heeft ontwikkeld in deze teeltregio. De telers in Alguaire zijn zelfs bezig om een Beschermde Oorsprongsbenaming te verkrijgen vanwege de uiterlijke eigenschappen die de bodem en het klimaat van deze regio verlenen aan de vijgen. "We concurreren met andere telers in Spanje en met Bursa vijgen uit Turkije, die lage prijzen en grotere maten hebben, maar minder smaak en inwendige kleur dan onze vijgen", aldus Genís.

Voor wat betreft de granaatappel wordt er een oogst verwacht met relatief kleine maten als gevolg van het feit dat de zomer erg warm geweest is. Fruïm biedt een continue bevoorrading van 20 augustus tot ongeveer 20 januari. "We zijn commercieel verbonden met het Pommy House, dat vroege Emec granaatappelen biedt. Later vervolgen we met onze oogst van de variëteiten Acco en Mollar". Ook voor dit product is Turkije de grootste concurrent.

“Dit zal onze tweede vijgen- en granaatappeloogst zijn. Het is onze doelstelling om fruit met veel smaak te telen, dat geoogst wordt op het optimale punt van rijpheid. We streven er bovendien naar om fruit te telen zonder gebruik te maken van kunstmatige fytosanitaire producten, iets waar we in slagen dankzij de kenmerken van deze teeltregio, waar zich geen granaatappelplagen voordoen, zoals die wel aanwezig zijn in citrusregio's waar ook granaatappelen geteeld worden", vervolgt Genís Bordes.

Dit jaar heeft het bedrijf een nieuw verwerkingsbedrijf met een omvang van 4.200 vierkante meter verworven, waar zowel de eigen teelt als die van aangesloten telers verwerkt zal worden. "We verwachten ongeveer 150 ton vijgen en zo'n 180 ton granaatappelen af te zetten, zowel conventioneel als biologisch. 50% van onze oogst zal worden bestemd voor de nationale markt en de rest voor de export".

Zowel de vijg als de granaatappel wordt in Europa gezien als een exotisch product. "De Europese consument moet deze producten nog ontdekken er is met name vraag naar onder immigranten in Centraal-Europa, die traditioneel gezien bekend zijn met deze producten", stelt Genís Bordes.

Het overmatig en eenmalig gebruik van plastic is iets dat Europeanen steeds meer zorgen baart. "Op verzoek van onze klanten zullen we ons fruit dit jaar niet in plastic verpakken. Streven naar een duurzame afzet is de verantwoordelijkheid van allen: van de teler tot de handelaar".

 

Voor meer informatie:
FRUÏM
Genís Bordes Arnó                                                                    Alguaire, Lleida, Spain 
T: +34 698 650 332
genisbordes@gmail.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven